STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

27 Jan

Befaranden - ett verktyg mot tvekande


Datum: 2012-01-27 09:17 Kommentarer: 2 st

Det händer då och då att jag vill skjuta upp något jag ska göra för att jag befarar att något obehagligt kommer att hända om jag gör det. Nästan alltid handlar det om att jag ska ringa ett samtal, be någon om något eller lämna ett besked till någon.

Det jag brukar befara är att personen ifråga ska bli arg, ska skälla ut mig efter noter, att jag kommer att skämmas och att min verksamhet ska få dåligt rykte.

Fenomenet kan yttra sig i att jag tänker “Ja, just det, jag måste ju ringa X också. Hm, det är nog bättre läge imorgon. Eller på fredag; då är han säkert på gott humör eftersom det snart är helg.”. Som om jag kunde räkna ut det bästa tillfället.

Det lustiga är att jag nästan aldrig har rätt i det jag befarar när jag väl ringer det där samtalet. Ändå befarar jag.

Struktur är bra mot känslor

För ett par år sedan sköt jag upp en hel del sådana här uppgifter och jag kände mig alltmer tyngd av det. Jag upplevde att jag gick ner i såväl tempo som humör.

Min kloka hustru sade då:

“David, du gillar ju Excel. Gör något i Excel om det här!”


Det var ett bra förslag. Jag kände mig orolig och behövde bevisa för mig själv att jag med största sannolikhet oroade mig i onödan. Så, jag behövde data och det lämpar sig Excel särskilt bra för.

Jag skapade då det Excel-ark jag sedan dess kallat “Befaranden - ett verktyg mot tvekande”. När jag märker att jag frestas att skjuta upp en uppgift för att jag befarar något, fyller jag där i vilket datum det är, vad jag ska göra (t ex ringa någon) och vad jag befarar ska hända.

Så långt allt gott. Men, jag behöver ju ta reda på om jag har rätt eller inte, så jag höjer mig över min tvekan och gör ändå det jag tvekar inför - om inte annat för att få empirisk data.

Jag fyller sedan i vad som hände och om jag hade rätt eller fel.

Sällan är det så skönt att inse sitt misstag

I arket finns ett diagram där jag svart på vitt ser hur fel jag brukar ha. När jag hade nitton fel och ett rätt, förstod jag att mina befaranden inte är att lita på.

När jag nu befarar, har jag lättare att avfärda känslan och ändå göra det jag tvekar inför. Just idag ska jag till exempel meddela en kund att jag inte kommer att tacka ja till ett uppdrag, trots att vi talat om det ett par vändor redan. Jag befarar något lätt obehagligt, men jag vet att jag i nitton fall av tjugo brukar ha fel.

Ta det, det är ditt

Jag tänkte ursprungligen att jag skulle snitsa till något mer avancerat och snyggare verktyg, men jag har inte kommit på hur det skulle se ut. Så, här får du det i den enkla Excel-formen.

Om du testar det, hör gärna av dig och berätta hur det gick och hur du upplevde det.

Får du en idé om vad vi skulle kunna göra av det, maila mig!

Lycka till!

Kommentera

Mathias

Mathias skriver:

#1 - 2012-01-29, 21:00

Bra tips! Och klok fru, som sagt smile

Känner du att det faktiskt hjälper dig att ringa de där samtalen? Innerst inne visste du ju redan innan att det oftast är så att saker inte blir så hemska som man tänker sig dem.

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2012-01-31, 21:20

Mathias: Tack! Ja, visst är hon klok. :D

Ja, jag måste säga att det faktiskt hjälper mig att på detta sätt “överbevisa” mig själv. Visst, innerst inne visste jag, men ytterst ute gjorde jag inte det. Därute var jag mer rädd och kunde inte tänka fullt så klart. Jag behövde väl se det svart på vitt, gissar jag. /David

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.