STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

05 Jun

Sju sätt att jobba snabbare


Datum: 2013-06-05 12:00 Kommentarer: 0 st

Struktur och systematik i all ära. Ibland behöver vi helt enkelt arbeta snabbare.

Hade effektivisering handlat om att arbeta hårdare, intensivare och med mer lackande svett än tidigare, hade jag inte ägnat mig åt det här ämnet.

Visst finns det saker vi kan göra för att göra fler uppgifter under samma tid utan att för den delen slita mer. Här är åtminstone sju saker du kan göra redan idag.

Gör så här

  1. Gör så många mallar du kan som gör halva jobbet när du om igen ska göra något du gjort tidigare.

  2. Öva på momenten som uppgiften innefattar, så du kan göra dem snabbare utan att anstränga dig mer. Ta tid, logga och gör imponerande diagram om det skulle motivera dig och väcka din tävlingsnerv. Violinisten som har världsrekordet på “Humlans flykt” (1 minut och 3,356 sek) spelar den snabbare nu än första gången han spelade den. Han har övat.

  3. Gör dig ostörbar så du inte blir avbruten så ofta. Stäng dörren, stäng av telefon och mail. Arbeta någon annanstans än i ditt vanliga rum (låna ett tomt rum på övre plan, så hittas du inte). Berätta för dina lyhörda kollegor att “hörlurar på” betyder att du vill försjunka i arbete med en särskilt krävande uppgift, snarare än att svara på frågor.

  4. Flytta saker närmare dig, så du inte behöver gå så långt för att hämta dem. Ställ det på armlängds avstånd som du annars ofta behöver sträcka dig efter.

  5. Skaffa ett eget exemplar av ett arbetsverktyg (skrivare, scanner, giljotinskärare) du delar med kollegorna (och som du brukar få leta efter eller hämta någonstans).

  6. Klumpa ihop liknande uppgifter så ställtiderna mellan uppgifterna blir färre och kortare. Det kan till exempel vara uppgifter som har liknande tidsperspektiv. Gör de kortsiktiga först och ställ om till de långsiktiga sedan, istället för att hoppa däremellan.

  7. Nöj dig med tillräckligt bra istället för perfekt. Under det att du arbetar med uppgiften, var vänligt ifrågasättande gentemot dig själv i så motto att du för varje moment frågar dig om det verkligen är nödvändigt för att slutföra uppgiften tillräckligt bra. Visst, för att göra det hela perfekt behöver kanske momentet vara med, men om tiden är knapp och du vill slutföra uppgiften så fort som möjligt, är det slöseri att överleverera.

Låt det gå undan!

Gör du någon konkret förändring som snabbar upp ditt arbetstempo (när du vill det), kommer du att få mer tid till de större, långsiktiga frågorna som så ofta får stryka på foten i en vardag präglad av brådska. Om du tidigare varit frustrerad över hur litet du hinner om dagarna, kommer du att känna dig upplyft då du märker att du med tämligen små medel kan påverka din arbetshastighet.

Hur gör du?

Hur gör du för att helt enkelt arbeta snabbare? Lämna en kommentar och dela med dig!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.