STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

22 Mar

Sex sätt att få veckogenomgången gjord


Datum: 2016-03-22 10:34 Kommentarer: 0 st

Ett lätt sätt att öka framförhållningen i arbetet är att en gång i veckan göra en genomgång av att göra-listan, översikten över de stora uppgifterna och de närmaste veckorna i kalendern. Då kan vi tidigare än annars bli varse att vi behöver prioritera upp någon uppgift den närmaste veckan så vi slipper jobba över så mycket när det börjar närma sig deadline.

Du som är bevandrad i “Getting Things Done”-metoden vet mycket väl vad jag talar om. Och, förmodligen har du då fått erfara att det är lätt att vi skjuter upp genomgången till senare, igen och igen. Vi kan förledas att tycka att det inte är ett viktigt arbete, utan att det är bättre att “bara göra” en massa saker istället för att stanna upp och ta ett grepp på vår situation. Det blir lätt en surdeg.

Undvik ångest och få upp ångan
Efter ett tag drabbas vi av konsekvenserna av uppskjutandet. Vi upptäcker att det är “redan på måndag!” som det viktiga mötet är och att vi för länge sedan borde ha börjat sätta ihop materialet.

En kund ringer och frågar varför vi inte kommer tillbaka och det visar sig att att göra-uppgiften om återkopplingssamtalet till henne saknat deadline och därför fallit i glömska en bit ned i listan. När kollegan ber oss säga några ord om vad som hänt i det där sidoprojektet sedan sist, går det upp för oss att vi glömt att göra ett jota sedan förra mötet. Det svider och vi lovar oss själva att aldrig mer skjuta upp genomgången, men nästa fredag är det också några saker som bara måste bli klara före helgen, så vi skjuter upp den igen.

Hur får vi veckogenomgången gjord - varje vecka?

Gör så här
Här är sex strategier för att sluta skjuta upp den. Välj och vraka.

  • Gör genomgången mer behaglig. Slå dig ner på en plats där du får vara i fred och där du trivs, där du sitter skönt, där det är ljuvligt att vara.

  • Ta lite socker i botten (“… så går medicinen ned!”). Belöna dig med något gott efter varje steg i checklistan, så det blir läckert att göra den.

  • Öka motivationen till att göra den genom att tydligt rita upp för dig själv hur det riskerar bli om du inte gör genomgången. Vad får det för konsekvenser? Vad riskerar du missa och hur känns det då? Måla en bild som illustrerar den förskräckliga situationen och häng den där du ser den när du står i valet om du ska göra genomgången eller inte. Beskriv i presens hur det är den dag då du får uppleva de hemska konsekvenserna av att du hoppade över veckogenomgången.

  • Sänk ambitionerna. Även om det var bra tänkt en gång, behöver du verkligen göra alla steg varje vecka? Kan du stryka några steg och bara göra dem en gång i månaden?

  • Börja med de minsta stegen. Ändra ordningen så du börjar med de tre lättaste stegen först, så du sänker tröskeln att komma igång.

  • Etablera vanan. Sätt upp ett mål att genomföra veckogenomgången varje fredag fem veckor i rad. Hitta på ett sätt att åskådliggöra att du successivt klarar fredag för fredag. Det kan vara att du river av en remsa, sätter ett streck, knycklar ihop en lapp, fyller i en cirkel. Hitta på en belöning när du klarat alla fem veckorna i rad. Boka massage, köp det dyra vinet, ät en godare lunch, eller vad som skulle motivera dig.

Slipp sista sekunden-stress
Om du tidigare haft lätt att hoppa över veckogenomgången och hädanefter får den gjord, ökar du på ett lätt sätt framförhållningen i ditt arbete. Du behöver inte vara ute i sista sekunden, du slipper stressa kvällen före, du kommer att ha gott om tid att finslipa några gånger innan den stora presentationen. Det är väl värt ansträngningen.

Hur gör du?
Hur bär du dig åt för att med lätthet göra veckogenomgång varje vecka? Kommentera och berätta!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.