STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

29 Mar

Fyra förenklande saker att ha med i filnamn


Datum: 2016-03-29 09:12 Kommentarer: 0 st

Dokument vi sparar vill vi hitta blixtsnabbt igen, närhelst vi behöver dem. Visst, det är smart att spara dem på rätt ställe, men åtminstone jag söker fram rätt fil i alla fall nio gånger av tio. Antingen vet jag inte i vilken mapp jag ska leta eller vill jag inte klicka mig runt i en mappstruktur utan hellre hittar det jag söker genom en snabbåtkomstapp som Alfred.

Komponera medvetet
Går det verkligen snabbare att söka? Det beror på. Namnger vi filerna och dokumenten på ett konsekvent sätt med ett urval av namnkomponenter, vet vi lättare vad vi ska söka efter och därmed hittar vi också det sökta snabbare.

Komponera därför filnamnet smart, så blir hittandet smidigare.

Gör så här
Idag, förfina hur du namnger dokument och filer, det vill säga, var mer konsekvent än innan eller inför en ny komponent i dina filnamn. I namnet kan du använda till exempel:

  • Datum för det dokumentet avser. Söker du på datum, hittar du alla dokument som rör något som ska hända då. Det här låter kanske självklart, men har du egentligen lagt märke till hur genialisk den korta koden datum är för att identifiera en enda av alla de dagar som passerar?

  • Kundnamnet. Söker du på kundnamnet, hittar du alla kundens dokument, även om de skulle hamnat på oförutsett ställe.

  • Innehållets art. Bestäm dig för att alltid benämna samma sorts dokument på samma sätt. Ska anteckningar från ett möte heta ”mötesnoteringar”, ”notat”, ”mötesnotat”, ”mötesanteckningar” eller bara ”möte”? Har du svårt att komma fram till vad som är den bästa benämningen, låt lotten avgöra och håll dig sedan till det ord som vann.

  • En siffra som anger hur klart dokumentet är, på en femgradig skala, t ex. Då kan du låta ett litet program som Hazel automatiskt färglägga dokumentnamnen på disken så du med visuell lätthet särskiljer de klara från de bara påbörjade i mappen du tittar.

Du behöver inte nu med en gång döpa om alla dokument du inte tidigare namngivit på detta sätt. Börja istället att tillämpa detta nya på sådant du skapar idag. Då hittar du åtminstone de senast skapade filerna snabbare än innan.

Smart val ger inga kval
Om du inför en lättsökbar komponent i dina filnamn och om du använder den konsekvent från och med nu, hittar du snabbare det du söker. I vardagen upplever du dig mindre hindrad i din framfart (för du slipper leta) och du behöver inte längre vänta så länge på att rätt fil ska dyka upp, utan du går snabbare från tanke till handling.

Hur gör du?
Vad är ditt bästa namngivningstrick? Kommentera gärna!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.