STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

12 Feb

Ser du inte kurvorna för alla diagram?


Datum: 2010-02-12 11:07 Kommentarer: 0 st

Välj ett ord, vilket som helst, och säg det högt för dig själv om och om igen. Efter ett tag blir det mer ett ljud än ett ord och det tappar sin betydelse.

Jag har upplevt en liknande effekt på ett och annat ledningsmöte. Det har kanske varit det tionde lednings-mötet för året och när vi strax efter lunch kommit till diagrammet över hur det åttonde nyckeltalet utvecklar sig, är det plötsligt svårt att skilja den här kurvan från den på den förra bilden. OK, den zick-zackar sig uppåt, men vad betyder det egentligen? Vilka slutsatser ska vi dra av att den heldragna kurvan just den här månaden ligger strax ovanför den streckade? Ändå har det ofta varit jag själv som tagit fram de där diagrammen.

Diagram-tröttheten har infunnit sig. Och det är synd, eftersom ett av syftena med själva grafen blir förfelat.

Vitsen med synlig utveckling

En vits med att visa hur väl vi uppfyller målen vi satt för företaget är att med närmast kirurgisk precision analysera hur verksamheten utvecklar sig och om det behövs ta beslut om justeringar av riktningen. För det passar ett vanligt diagram utmärkt.

Men, en annan vits är att påverka vårt personliga agerande på något sätt; antingen att väcka tävlingsmänniskan inom oss så vi sätter ytterligare fart med att jobba mot att uppfylla målet, eller det nog så viktiga att faktiskt ta hem segern och känna oss riktigt nöjda med vad vi åstadkommit.

Förresten hänger väl detta ihop - förmodligen lyckas den som känner sig som en vinnare bättre med att uppfylla målen än den som känner sig som en förlorare. Själva visningen av hur nyckeltalet utvecklas behöver då alltså rycka med oss känslomässigt och för det finns det kanske andra former än ytterligare ett kurvigt diagram.

Skytteln i topp

Ta en funderare på Lisebergs tävlingsattraktion “Klubbslaget”, du vet där du ska slå med klubba vid fötterna på “Onkel Sam” och “Ivan” så gubbarna lyfter på hatten eller viftar på mustaschen. Det är inte för inte som de är utformade som höga torn. Vi rycks med av att se att vi kan skjuta upp den där skytteln så högt upp i luften. Det hade inte varit samma effekt om en digital display torrt hade visat “100%”.

Hur skulle du i din verksamhet göra för att visualisera hur väl ni når framgång på ett roligt, inspirerande sätt som verkligen känns?

Vertikal galoppbana

Låt säga att ni väljer ut en vägg som många av er ser varje dag. Välj också ut tre till fem mål som ni vill illustrera, så det blir lätt att särskilja dem. Lämpligast är mål som handlar om att ni ska nå upp till en viss nivå (på omsättning, marginal el dyl), slutföra ett projekt eller nå en milstolpe.

För varje mål, skruva fast en ögla nära golvet och en likadan ögla strax under taket och spänn en vajer eller fiskelina mellan öglorna däruppe och därnere. Låt linan vara dubbel, så du kan fira och hissa något i den ungefär som på en flaggstång. Fäst en dokumentklämma i varje lina och i varje klämma, kläm fast en snygg skylt som visar vad målet är. Låt toppen vara 100% måluppfyllnad och botten 0%. Ställ in skyltarnas nivå så den representerar nuläget för de 3-5 målen.

På något sätt liknar det en annan Lisebergs-attraktion, Galoppbanan, fast vertikal.

När utfallet förändras, t ex strax efter ett månadsskifte, hissa upp skylten i fråga till den nya, högre nivån. Om ni når hela vägen upp, ta hem segern, plocka loss skylten och sätt den längst upp under taket bland de andra mål ni uppfyllt tidigare, som en trofé. Det är en skön symbolhandling att faktiskt hänga upp sin bedrift till beskådande som en milstolpe; inte bara notera den mentalt en kort stund innan man går vidare på nästa sak att lösa. Varje morgon när du kommer till kontoret, möts du av de bedrifter ni tidigare åstadkommit. Det tror sjutton att geisten väcks av det.

Hur gör du?

Hur har du gjort din verksamhets utveckling synlig för dig själv, dina kollegor och kanske dina kunder?

Varmt välkommen att kommentera nedan.

P S Vill du få tips om hur du utformar dina presentationsbilder så att åhörarna inte tröttnar, läs Garr Reynolds blogg “Presentation Zen”.

P S 2 Soundtracket för dagen här på kontoret är Oskar Linnros “Ack, Sundbyberg”. Ett nytt grepp, med snits.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.