Hur Google håller sina möten effektiva
Datum: 2010-02-12 09:53
De flesta av oss spenderar en stor del av våra arbetsdagar i möten. Med risk för att dra alla över en kam, vågar jag ändå säga att vi alla har upplevt möten som vi önskar att vi inte gått på och som inte blev riktigt vad vi hade tänkt oss. Det kan vara möten där vi inte kommer fram till något, möten som drar över tiden, möten som inte kommer igång, möten som är fullkomligt kaotiska m m.
När man vill finslipa sitt sätt att arbeta är det smart att fråga proffsen, de som tycks lyckas väl med att driva sina verksamheter från framgång till framgång, genom att arbeta i möten.
BusinessWeek publicerade för ett tag sedan en intervju med Marissa Mayer, Googles vice president of search products, där hon delade med sig av sina sex främsta tips för att hålla mötena effektiva.
Marissas möten
De sex tipsen är:
- Sätt en tydlig agenda
- Utse någon som för notat
- Mejsla fram mikromöten (5−10 min) ur större block av tid
- Ha regelbunden mottagningstid
- Fatta beslut på faktabaserad grund
- Håll tiden
Ja, det var det. Det var väl inga revolutionerande idéer direkt, som skulle vara omöjliga att genomföra här, hos oss?
Värt att lyfta fram
Men, de punkter jag skulle vilja lyfta fram, som jag ser rätt så litet av i de verksamheter jag möter dagligen, är nr 3 och nr 4, om mikromöten och mottagningstid.
Jag tror att vi skulle kunna få ännu mer tid över, om vi skapade former för väldigt korta möten, istället för att slentrianmässigt reservera en timma (eller mer) för varje möte vi bokar. Åtminstone är det så för mig.
Om jag tänker tillbaka på den tid då jag hade personal (innan jag gjorde mig till struktör), skulle jag haft mycket nytta av att ha mottagningstid regelbundet, säg en timma varje dag, då jag var tillgänglig och beredd på korta drop-in-möten med kollegorna. Om vi verkligen respekterar den timmen och ser till att vi är tillgängliga när vi sagt att vi ska vara det, kommer vi att bli mindre avbrutna av kollegor under andra tider, eftersom de vet när de kan nå oss (och när vi är mest benägna att hjälpa till).
Vad tycker du?
Välkommen att kommentera nedan.