STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

22 Sep

Låt dig inte hindras av mobilsvaret


Datum: 2010-09-22 12:02 Kommentarer: 1 st

Visst är det skönt när allt klaffar, när du går från klarhet till klarhet, när ditt jobb flyter smidigt och du verkligen känner att du får gjort någonting?

Men, då och då går det i stå.

Du vet hur det kan vara: Du har fin fart framåt och rätt som det är, hamnar du i ett mobilsvar. Du behöver bestämma något med någon, så du ber henne ringa upp. Hon ringer när hon är tillgänglig igen och då sitter du i möte, med mobilen avstängd. Hon talar in ett meddelande och säger ungefär “Vi tycks ringa om varandra, men sök mig när du kan; jag tror att jag är nåbar i morgon förmiddag”.

I morgon förmiddag sitter du på flyget, men du ringer så fort du landat ... och möter “Välkommen till Annas mobilsvar ...”. Återigen talar du in ett meddelande: “Det verkar gå troll i det här; vi tycks vara osynkade, men ring mig så fort du har möjlighet.” Eftersom du sitter i möte resten av dagen, missar du henne igen, varpå du ringer och, tja, hamnar i mobilsvaret. Nu har ni ringt om varandra så många gånger att det börjar kännas löjeväckande att tala in ett meddelande.

Så här håller det på som i limbo, inte för evigt, men tillräckligt länge för att du ska tappa fart, känna dig frustrerad och förlora ditt fokus.

Ett sätt att komma vidare är att gå över till att maila, vilket inte är så beroende av att ni får direktkontakt, men visst vore det fint om du kunde fortsätta ringa och ändå ta dig framåt, i ditt projekt, med ditt uppdrag, i din affärsprocess?

Gör så här

Skapa så mycket värde som möjligt i ditt mobilsvarsmeddelande. Här är några exempel:

  • Lämna den information du hade tänkt tala om “live”.
  • Ställ en konkret fråga som den andre kan svara “ja” eller “nej” på, i ditt mobilsvar, eller via sms.
  • Ställ en mer omfattande fråga, även om den kan resultera i en motfråga, som den andre talar in när han ringer tillbaka.

Det viktiga är att du i varje steg för kommunikationen framåt, istället för att bara tala om att du inte nådde personen ifråga och att denne är välkommen att försöka nå dig. Det behöver inte vara så avancerade meddelanden, bara de håller igång den framåtskridande rörelsen. Fråga dig: Hur kan jag ta det här ett snäpp vidare i rätt riktning?

Som en walkie-talkie

Rätt som det är, kan din mobilsvarskonversation (och den andras) fungera som en auditiv mailkorrespondens. Funkar det i walkie-talkie, funkar det väl i mobilsvar?
Kanske lyckas ni avhandla via mobilsvaret allt det ni tänkte tala om i direktkontakt? Saken är då löst.

Hur gör du?

Hur gör du för att slippa bli offer för omständigheterna och istället lätt segla förbi oväntade hinder i din jobbvardag? Skriv till mig på david@stiernholm.com. Är det någon som blir inspirerad av berättelser om återvunnen handlingskraft, är det jag.

Tack för idag och på återseende nästa vecka.

Kommentera

Mathias

Mathias skriver:

#1 - 2010-10-04, 14:03

Mycket bra tips! På ett sätt en variant av att låta tiden jobba för dig själv.

Skriv en kommentar

Commenting is not available in this channel entry.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.