Såhär föredrar mina läsare och lyssnare att få frågor från kollegor
Datum: 2024-05-16 15:30
I utgåva nr 670 av mitt veckobrev — tillika podd — Klart! som kom ut i måndags skrev jag om en tämligen färsk tysk studie som bland annat pekar på att hur man blir avbruten (av en fråga från en kollega, till exempel) påverkar i vilken mån avbrotten sliter på en.
Två stressar, två gör det inte (lika mycket)
För deltagarna i studien upplevdes telefon och mejl mer stressande än chatt och att få frågan ansikte mot ansikte. Jag blev nyfiken på hur mina läsare och lyssnare upplever det, så i en enfråge-enkät frågade jag dem hur de helst tar emot frågor om hjälp från kollegorna.
Så här svarade de:
Väldigt likt resultaten i studien, alltså!
Några reflektioner
Flera av “mina” svarande delade också med sig av några reflektioner kring sina svar. Låt mig här lyfta fram ett urval av dem:
“Föredrar chatt om jag slagit av notiser så jag kan välja när jag tittar ned mot chattikonen och ser om det finns en röd plupp. Annars stör chatten mig väldigt mycket eftersom det känns som att formatet kräver svar nu nu nu, i jämförelse med mejl”
👉🏻Intressant att upplevelsen av chatten påverkas av om notiserna är på eller inte. Utan notiser kan man själv styra sin uppmärksamhet och svara fort “på chattvis” när det passar, men med notiser pockar de på uppmärksamhet så fort de kommer.
“Att prata ansikte mot ansikte eller telefon är det bästa sätten för min del då jag upplever att det går snabbare och enklare att avhandla saker. Är också lättare att läsa av människor då. […]”
👉🏻Detta känner jag igen från nämnda studie, där forskarna tolkade de positiva upplevelserna av ett ansikte mot ansikte-samtal kan ha att göra med att har mer inslag av relationsfrämjande än de andra formaten. Men, en annan svarande skrev:
“[…] Ett samtal kräver så mycket mer energi, blir ett stort avbrott för de pågående tankebanorna och leder nästan alltid till att fler ämnen avhandlas (inkl “hur var helgen”..) och skapar ineffektivitet. […]”
👉🏻Istället föredrar den här svaranden chatten, vilket rimmar med vad forskarna skriver i studien om att chatten av många upplevs som mindre krävande än de andra formaten, eftersom man inte behöver vara så formell och utförlig i chatten som i till exempel mejlen.
“Ett mail är för mig inget avbrott, då jag inte får aviseringar om nya mail. Därför kan jag i lugn och ro läsa mailet när jag vill och sedan fundera på hur jag ska svara.”
👉🏻Det här känner jag själv igen. Mejl är det format jag föredrar, eftersom det är diskret om man inte har notiser på och det är asynkront i det att jag själv kan välja när jag svarar, till skillnad från chatten, där åtminstone jag mer upplever att den andre sitter och väntar i andra änden på att jag ska svara.
Tack för att du berättade!
Var du en av de som svarade på den här enkla enkäten? Tack för att du tog dig tiden och besväret. Jag tycker om att höra hur du och andra ser på de teman jag tar upp.
Vill du också få strukturtips?
Får du inte veckobrevet om måndagmorgnarna? Det kan du lätt råda bot på.
Anmäl dig alldeles gratis nu, så har du nästa utgåva i din mejlinbox kl 8:45 på måndag!