STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

27 Sep

Så styckar du en för stor uppgift i mindre bitar


Datum: 2017-09-27 10:41 Kommentarer: 0 st

Stora uppgifter delar vi med fördel upp i mindre uppgifter, för då får vi dem lättare gjorda och minskar risken att vi skjuter upp dem till sedan. En uppgift är “stor” när den är så omfattande att vi frestas att göra den “senare” när vi ser den i vår lista och istället välja en mindre uppgift nu. Den består av flera moment och är ofta större i omfattning än en arbetsdag.

Att ta sig an den oformliga massan
Men hur delar vi upp den stora uppgiften? Är den riktigt omfattande, kan också själva uppdelningen vara något man famlar inför att göra - särskilt om vi redan skjutit på den ett tag och nu känner dåligt samvete för att vi ännu inte kommit igång. Häromdagen delade en av mina klienter med sig av ett tankesätt som hjälper oss med detta. Hon betraktade det som att vi kan välja att skära uppgiften på någon av flera olika ledder så att vi får mindre stycken:

  • vilka deluppgifter av den stora uppgiften kan jag göra själv och i vilka är jag beroende av andra?

  • eller, vilka lätta uppgifter döljer sig i den och vilka svåra?

  • eller, vad kan jag komma på för små, snabba, uppgifter ur den stora och vilka komplicerade, tidskrävande moment döljs i den?

  • eller, vad är de naturliga första stegen och vad ska uppenbart göras senare?

  • eller, på vilka olika platser (eller system) behöver jag göra vilka mindre uppgifter ur den stora?

  • eller, någon ytterligare “styckningsledd” du själv kommer på, som jag inte nämnt här.

Gör så här
Vill du testa om detta knep skulle underlätta för dig, titta igenom din att göra-lista och leta efter en uppgift du skjutit upp alldeles för länge (tja, handen på hjärtat gissar jag att du är väl medveten om vad du har skjutit upp utan att du behöver leta i din lista).

Välj en av styckningsledderna, ställ dig frågan och se vilka uppgiftsdetaljer du får fram ur den för stora uppgiften.

Skriv de nya småuppgifterna till din att göra-lista, såvida du inte gör dem direkt. Nu kommer du lättare igång. Du är minst ett steg närmare att slutföra den större uppgift som hängt över dig.

Lättad börda
Om du tar till någon av styckningsledderna för att ta dig an den uppgift som på grund av sin enorma storlek blivit liggande alldeles för länge, delar du lättare den i mindre bitar och du hjälper dig själv att inte längre skjuta upp. Att bli av med dessa tyngande dåliga samveten är oerhört befriande och vår arbetsbelastning känns ofta lättare, även om vi på det hela taget har lika mycket att göra som förut.

Hur gör du?
Hur gör du för att raskt och riktigt dela en för stor uppgift i mindre delar? Har du någon helt annan metod än den här? Då får du mer än gärna dela med dig i en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.