STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

05 Oct

Följ upp vad du behöver, inte bara vad som är lätt


Datum: 2017-10-05 11:43 Kommentarer: 0 st

Det blev så tydligt häromdagen, när jag och en klient diskuterade vilka mål han skulle ha för sitt ansvarsområde, hur lätt det är att vi börjar i fel ände - att vi väljer något mått som är lätt att mäta istället för att mäta det vi har nytta av.

Vi föll inte i fällan denna gång, men nog gick jag farligt nära när jag började fundera på vilka data vi kan få ut ur ett av systemen klienten arbetar i snarare än på vad som skulle vara värdefullt för honom att veta för att fatta rätt beslut i vardagen.

Mäta till leda
Lägger vi tid på att mäta och följa upp sådant vi inte har nytta av, men som går lätt att följa upp, kommer det att kännas som onödigt arbete. All data vi får fram blir bara en massa siffror och kurvorna i diagrammen över utvecklingen betraktar vi med ett tomt “jaha.”.

Ett oumbärligt mått
Om vi istället frågar oss vad som är viktigt att nå i det vi ansvarar för och finner ett sätt att mäta och följa upp hur vi lyckas över tid, blir såväl mätandet som tolkandet relevant.

Oavsett tur får vi värden
Först i andra steget finner vi ett sätt att få mätvärden. Har vi tur går det att få ut värdena ur något system vi använder. Har vi en smula mindre tur behöver vi själva leverera datat genom att vi fyller i, skriver in eller rent av uppskattar utfallet för det mål som visar om vi lyckas med det som är väsentligt.

Visst, det blir då mer manuellt arbete än om systemet mätte själv, men frågar du mig, skulle jag säga att det är värt besväret om det nu är dessa värden som hjälper oss att prioritera rätt så att vi ägnar oss åt rätt uppgift i rätt omfattning för att lyckas ta verksamheten dit vi vill - på lång såväl som på kort sikt.

Gör så här
Ta en funderare:

  1. Det du mäter och följer upp idag, är det det rätta eller bara det som är lätt att mäta?

  2. Är det något mått och mål du skulle ha nytta av att lägga till?

  3. Är det något du följer upp men inte har nytta av som du skulle kunna sluta mäta eller be om att sluta följa upp, om du inte själv råder över vad ni mäter?

Uppföljning rätt använt
Om det du mäter är relevant för dig och du skalar av eller väljer bort det som i och för sig är lätt att mäta, men som inte har betydelse för dig, skiljer du agnarna från vetet. Det du ser är relevant och du slipper distraheras av data du i själva verket inte vet vad du ska göra med.
Genom att hålla målen relevanta vårdar du uppföljningen som verktyg och sliter inte ut det med oväsentligheter i onödan.

Hur gör du?
Hur har du gått tillväga när du valt dina mål? Berätta gärna i en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.