STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

18 Oct

Så sätter du mål på diffusa ansvar


Datum: 2017-10-18 07:33 Kommentarer: 0 st

Att sätta mål när vårt arbete direkt består i att producera något eller sälja något är tämligen lätt. Vi färdigställer ett visst antal enheter under tidsperioden och vi säljer för en viss summa.

Men, när ansvaret handlar om att leda och stötta är det inte lika självklart.

Ett mål just för dig
Är vi ledare för en grupp (eller ett team, en enhet, ett företag), är gruppens huvudsakliga mål också vårt. Men, därutöver har vi nytta av att sätta mål som mäter om vi lyckas med just vårt bidrag till helheten; ett mål som är så specifikt att vi har lätt att se om en uppgift bidrar till det eller inte. För, vi vill ha målen som grund för vår ideliga prioritering, så att vi inte bara prioriterar efter brådska.

Hur mäter vi till exempel “stötta”? Hur vet vi om vi har stöttat i förväntad omfattning? Hur många enheter av stöttning ska vi lyckas med?

”Görandet” är genvägen
Utöver att fråga medarbetarna vi stöttar hur de upplever stöttningen, kan vi titta bakom verbet “stötta”, för då får vi en ledtråd till vad vårt mål skulle kunna vara. Hur gör vi när vi stöttar?
En av mina klienter stöttade en grupp i praktiken genom att delta på gruppens möten - inte alltid, men då och då. Målet skulle då kunna vara att delta i minst ett sådant möte per kvartal.

Gör så här
Har du ett ansvar som är något svepande och diffust och du har svårt att sätta mål på det, gör så här:

 1. Fråga dig hur du utför det som ansvaret innebär. Vad är det du gör för att fullgöra ansvaret?

 2. Uttryck det som något mätbart:
  • ett visst antal
  • med viss regelbundenhet
  • en viss tidsomfattning
  • till en viss kvalitet
  • till ett visst värde el dyl

 3. Låt ditt mål vara det värde som visar att du fullgjort just det ansvaret.

Lätt mätt, enklare att prioritera
Om du sätter mätbara mål också på de av dina ansvar som är något diffusa, kommer du att kunna ta hem fler vardagliga segrar, för du kan tydligare se när du lyckas. Med specifika mål ser du vilka uppgifter som bidrar till målen och du kan lättare prioritera efter vad som är viktigt och inte bara efter brådska.

Hur gör du?
Vad har du satt för mål på svävande och diffusa ansvar? Lämna gärna en kommentar och berätta. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.