STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

26 Oct

Gör ett finns-i-sjön-hörn


Datum: 2017-10-26 11:13 Kommentarer: 0 st

Det finns en del saker som vi tycker behöver göras, men som sällan blir så bråttom att de får högsta prioritet. Det kan handla om att rätta till något som är lite fel på ett irriterande sätt.
Det kan vara att skapa något som skulle vara underlättande, men inte helt kritiskt.

Dessa uppgifter kan vara viktiga för att vi ska lyckas nå våra mål i större perspektiv och på längre sikt, men samtidigt har vi andra uppgifter som just nu väger tyngre och som absolut behöver bli gjorda först. Så, vi gör dem inte - men det vore bra om de blev gjorda ändå.

Lekfulla lappar
I en organisation jag hjälpte nyligen hade de inrättat ett “finns-i-sjön-hörn”. I nedre, högra hörnet på en centralt placerad whiteboard satt en mängd post it-lappar.

När man hade en uppgift som “skulle vara bra” att få gjord men som man inte kommer att prioritera det närmaste, kan man skriva den på en lapp och sätta i hörnet. Den som behöver göra något helt annat en stund, för att rensa huvudet efter att ha fokuserat intensivt på en komplicerad uppgift de senaste timmarna, kan plocka en lapp från sjö-hörnet och få en överraskning om vad den närmaste timmen kommer att bjuda på för arbete. Det som vill bli gjort blir klart.

Gör så här
Skulle du och dina kollegor ha nytta av ett finns-i-sjön-hörn och skulle ni till och med tycka att det var en kul twist på temat delegering, välj ett ställe ni viker till detta hörn. Visst vore det fint om det var någonstans där ni ändå ofta är och där det aldrig är stängt, så att det är lättillgängligt både i tid och rum? Det är väl också smart om det är nära där ni ofta kommer på saker som “Ja! Det skulle vara bra!” att göra? Där ni fikar? Där ni har “tavelmöte”? Där ni ändå ofta ses?

Avgränsa sjö-ytan och märk upp den så att det blir tydligt vad det är för slags hörn (och hur ni använder det).

Skulle det efter ett tag bli ett slags slasktratthörn som mer liknar gyttjegöl än kristallklar fjällsjö, tillåt dig att göra en rensning och ta bort det uppenbara skräpet bland lapparna.

Något nytt vi inte väntat oss
Om ni inrättar ett finns-i-sjön-hörn kommer en del nyttiga uppgifter att bli gjorda som inte annars skulle bli det (åtminstone på ett tag). På ett lekfullt sätt och med ett smärre inslag av lottdragning får du möjlighet att göra sådant du inte brukar göra, om du då och då känner att “allt bara går på och går på” utan inspirerande variation.

Hur gör du?
Har du eller ni gjort något som liknar detta sjö-hörn, men kanske på annat sätt? Lämna gärna en kommentar och berätta. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.