STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

01 May

Så kommer du snabbt tillbaka när du blivit avbruten


Datum: 2017-05-01 13:00 Kommentarer: 0 st

Forskarna Mark, Gonzalez och Harris vid University of California i Irvine undersöker i en studie hur ofta vi blir avbrutna, vilken sorts avbrott som förstör för oss och vad vi kan göra för att snabbt återuppta en avbruten uppgift.

Avbrott om samma sak är ett bidrag
En intressant sak de finner är att avbrott som handlar om ett annat tema, ett annat ärende eller ett annat projekt (de benämner detta en annan “working sphere”) än det vi för stunden arbetar med är något som distraherar oss och stör vårt fokus. “Avbrott” som handlar om samma “working sphere” som vi arbetar med upplevs ofta istället som ett bidrag till det vi gör och en välkommen skjuts framåt. Mer om detta i en kommande utgåva.

Lämna kvar intakt
Men, vad jag särskilt vill belysa nu är att deras studie pekar på att om de material (dokument, program et c) vi arbetade med när vi blev avbrutna ligger kvar på samma sätt som förut när vi återkommer till uppgiften, är det lättare för oss att snabbt fortsätta där vi var. Därmed blir skadan av att vi blev avbrutna mycket mindre.

Fysiska ytor
Hur åstadkommer vi det? Jo, talar vi om fysiskt material och pappersdokument, kan vi ha olika arbetsytor på vårt kontor för olika uppgifter. När vi arbetar med det som avbröt oss, ligger allt kvar som det var och när vi är åter igen, ser det likadant ut som när vi lämnade. Då kommer vi lätt igång igen.

Och, digitala dylika
Men, vad göra när vi arbetar digitalt? Vi kan ha olika arbetsytor också där. I Mac:ens OS X heter funktionen “spaces” och i Windows “aktivitetsvy”. De fungerar väldigt lika. Vi skapar lätt flera olika “skrivbord” som vi kan låta befolka med olika material och program beroende på vad vi ska arbeta med. Blir vi avbrutna, lämnar vi det aktuella skrivbordet och öppnar ett annat, där vi arbetar till dess vi kommer åter till det ursprungliga. Då ligger allt kvar där som vi lämnade det och vi är snabbt tillbaka där vi slutade - i tanke såväl som i handling.

Gör så här
Vill du testa att arbeta med olika uppgifter i olika arbetsytor, fundera på vad det är för saker du återkommande har att göra där du verkligen behöver koncentrera dig. De torde vara bra exempel att arbeta med för att se om detta knep skulle passa dig.

Känner du inte redan till de digitala funktionerna jag nämnde, läs om hur de fungerar (i OS X eller i Windows).

Nästa gång du ska göra något komplicerat, arbeta med det på en särskilt yta - eller, testa det nu direkt, oavsett vad du ska göra nu.

Snabbt tillbaka
Om du lätt lämnar det material du arbetar med orört under det att du gör något som kom emellan, får avbrottet av nämnda forskning att döma inte så negativa konsekvenser för dig. Du tappar tråden mindre och lägger mer av din arbetstid på att få saker gjort istället för på att komma tillbaka till där du var.

Hur gör du?
Har du något annat knep för att snabbt komma igång med en avbruten uppgift? Alla goda idéer är välkomna, så dela gärna med dig av dina i en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.