Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

21 nov.

Så får du jobba med full fokus och god framförhållning


Datum: 2024-11-21 09:28
En man i kostym springer hektiskt utomhus och håller en stor läderportfölj.

En del jag möter har för vana att göra allt först när det är bråttom. Kanske tillhör du rent av den skaran. Några säger att de behöver den där tidsnöden för att få den fart de vill ha. När det är sådär knappt om tid får de den där avgrundsrands-skärpan som gör att de upplever att de prester­ar bättre än annars. För andra är arbetsbördan så tung och att göra-lasset så omfat­tande att de inte hin­ner göra något tidi­gare än i sista sekunden.


För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


Tveklöst bråttom

En tred­je kat­e­gori människor väntar till nära dead­line, när den vik­ti­ga uppgiften är bråttom, för att det lig­ger något befriande i att göra det — para­dox­alt nog. Jag känner igen det där. När det är något rik­tigt vik­tigt som ska göras och det är väldigt bråttom, har man ryggen fri. Det finns ingen tvekan om att det är just den där uppgiften som är den rätta att ägna dagen (och en bit av kvällen) åt. Den är ju vik­tig — och bråttom! Ingen ber en göra annat än det man håller på med. Alla har förståelse för att man behöver få arbe­ta i full kon­cen­tra­tion utan avbrott. Man behöver inte motivera varför man verk­li­gen måste få fokusera, för det är ju fak­tiskt den här — DEN HÄR! — uppgiften som ska ros iland.

Fort blir ofta fel

Det finns dock en bak­si­da. Den som är stres­sad och arbe­tar i ett högre tem­po än vad som är nor­malt, mis­sar lätt något. En detalj förbises, som behöver rättas till senare, vilket gör att uppgiften tar längre tid att slutföra. Något måste göras om och tim­men blir senare än nödvändigt. Fler uppgifter hin­ner bli brådskande innan de hin­ner påbörjas och tem­pot ökar och ökar.

Ha kakan och ät den

Nog går det att få de förföriskt förnämliga förtjänsterna sista-minuten-arbe­tandet bjud­er på även om man arbe­tar med god framförhållning, när uppgiften ännu inte är brådskande. Om du gör tydligt för dig varför en viss uppgift är så vik­tig att den är värd att arbe­ta med ett bra tag före dead­line och du står fast vid den bedömningen och försvarar din pri­or­i­ter­ing mot eventuel­la påstötningar från kol­le­gor som inte är vana vid att du gör så, kom­mer du ock­så vid god framförhållning få arbe­ta med fokus och i kon­cen­tra­tion med uppgiften. Den är ju fort­farande lika vik­tig — bara inte brådskande samtidigt.

Gör så här

Om ock­så du vill få fördelarna av att arbe­ta i sista sekun­den sam­tidigt som du und­viker nack­de­lar­na med att göra det, gör så här:

  1. Först, gör tydligt för dig vad som är kri­teri­et för att något du har att göra är vik­tigt. Det van­li­gaste är att det bidrar till målen du ans­varar för. Är det inte naturligt för dig att tänka i ter­mer av mål, är de uppgifter vik­ti­ga som gör att chansen ökar mest att du åstadkommer det du vill med ditt jobb, att resul­tatet av dina ansträngningar blir det du har hop­pats på, att du når dit du siktar.
  2. Nu, skum­ma igenom din att göra-lista och leta efter uppgifter som är vik­ti­ga enligt det kri­teri­um du bestämt dig för. Sätt en viktigt”-kategori, en etikett eller en sym­bol på de här uppgifter­na, så att du kan skil­ja dem från mängden.
  3. Välj sedan någon vik­tig-mark­er­ad uppgift från lis­tan som inte ännu är bråttom och gör den idag — även om den inte är bråttom. Gör den i syn­ner­het före något annat du tänkt göra idag som är bråttom, men som inte är vik­tigt enligt det kri­teri­et du definierat.
  4. Imor­gon, när du först öppnar lis­tan, tit­ta igenom vad du gjorde dagen före (det vill säga idag) och stan­na till på den avbock­ade vik­ti­ga, ännu icke brådskande, uppgiften som du gjorde med bättre framförhållning än van­ligt. Tänk efter hur det var att göra uppgiften igår.
    • Sak­nade du pressen du annars känt eller fick du rent av känna av den en smu­la ändå, från just då försakade brådskande uppgifter?
    • Lägg märke till hur du upplever det att se uppgiften avbock­ad i lis­tan, med väldigt god framförhållning. Hur är det att nu, när det fort­farande är tid kvar till dead­line, ha möjlighet att förfina resul­tatet ett varv till så att det blir ännu ett snäpp vassare?
  5. Om det­ta gav mers­mak, bestäm dig för att var­je dag åtminstone göra någon vik­tig sak som ännu inte är bråttom.

Plussen är kvar och minusen borta

Om du baser­ar din pri­or­i­ter­ing på något annat än att uppgiften är brådskande, kom­mer du att ock­så fort­satt få arbe­ta fokuser­at, men du kom­mer att slip­pa de neg­a­ti­va effek­ter­na av fem-i-tolv-arbetet. Är det inte värt att pro­va, säg?

Hur gör du?

Hur gör du för att få vik­ti­ga sak­er gjor­da tidigt istället för sent? Berätta om det okon­ven­tionel­la knep som verk­li­gen funkar fin-fint för dig i ett mejl till mig!

(Vet du om att du kan få hjälp att fokusera med Win­dows Clock?)


Vill du ha mer?

En medelålders kvinna med hörlurar och en färgglad halsduk står utomhus i en snöig miljö och ser nöjd ut.

Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

Ge mig fler strukturtips!