STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

26 Jun

Struktur och ordning gör susen mot prokrastinering


Datum: 2013-06-26 12:00 Kommentarer: 0 st

Prokrastinering, att medvetet skjuta upp något trots att det kommer medföra negativa konsekvenser, är lika vanligt på jobbet som i hemmet. Undersökningar visar att vi spenderar så mycket som en fjärdedel av vår arbetstid åt annat än det vi borde, något som inte bara är kostsamt för vår arbetsgivare utan även vår karriär. Att regelbundet skjuta upp sina uppgifter utvecklas dessutom snabbt till en situation som vållar både stress och oro, vilket i sig kan göra det svårare att få saker och ting gjorda i tid. Lyckligtvis finns det goda möjligheter att vända denna trend till något positivt, och på arbetsplatsen finns det mycket vi kan påverka utan att behöva utföra några större åtgärder.

En av de enklaste men mest effektiva saker vi kan göra handlar om att skapa ordning och reda på vår arbetsplats. Personer som återkommande ägnar sig åt prokrastinering har ofta stökiga skrivbord och oordning i sin dator. Det är till och med så att städning är den mest eftersatta uppgiften av dem alla, vilket tyvärr nog också bidrar till att förvärra problemet. Genom att det kaotiskt runtomkring sig minskar vår förmåga att jobba fokuserat, vilket i sin tur gör att vi hamnar efter i vårt arbete. Bättre struktur och mer ordning kan därmed göra susen för våra möjligheter att få uppgifter gjorda.

Lika viktigt är det även att följa kroppens inneboende dygnsrytm i vårt dagliga arbete. Tack vare en biologisk klocka ser vår kropp till att reglera vår vakenhet, något som gör oss pigga under dagtid, samt sömniga under kvällstid. Detta påverkar i stor utsträckning vår prestationsförmåga, vilket betyder att vi fungerar optimalt tidigt på dagen, men allt sämre efter lunch. För de flesta människor följer detta normala kontorstider, vilket betyder att vi jobbar som bäst under förmiddagarna. Det kan därför finns en god anledning att förlägga våra svåraste arbetsuppgifter tidigt på dagen, och lämna mer rutinartade åtaganden till våra sena eftermiddagar.

Sist men inte minst kan det också vara en god idé att skapa speciella platser helt tillägnade en viss typ av arbete. Med detta menas att lära sig förknippa en miljö med en specifik typ av uppgift, exempelvis att ägna sig åt mer vardagliga saker vid skrivbordet, och att förlägga kreativa diskussioner i ett avskilt rum eller inspirerande miljöer ute på stan. Därigenom minskar du antalet distraktioner runtomkring dig och får lättare att fokusera på det som är mest angeläget, samtidigt som det underlättar för dig att utföra rätt arbete på rätt plats.

- Alexander Rozental, Leg. psykolog Psykologifabriken

Alexander Rozental är Leg. psykolog och föreläsare på Psykologifabriken med ett specialintresse för prokrastinering, motivation och beteendeförändring. Till vardags utbildar och coachar han personer i att arbeta smartare och få saker och ting gjort med målet att få mer tid över till annat.

Alexander är en av 2013 års sommarbloggare på Strukturbloggen. I år har vi valt ut en handfull personer vi tycker har särskilt intressanta tankar när det gäller struktur. Du hittar alla sommarbloggares inlägg här

(Bilden i inlägget är hämtad härifrån)

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.