STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

02 May

Passa på innan du ska gå


Datum: 2012-05-02 12:00 Kommentarer: 0 st

Jag kom på en sak häromdagen.

Eftersom vi som tycker om struktur vill få gjort det vill göra så smidigt det bara går, är vi intresserade av knep för att nyttja den situation vi är i just för tillfället så effektivt som möjligt.Jag menar inte att vi krampaktigt måste nyttja varje ögonblick till max hela tiden, dygnet runt, men i perioder har vi så mycket som ska bli klart att vi inte vill spilla tid i onödan.

Det här med kontext

Ett välbekant knep är att markera uppgifterna på att-göra-listan med var någonstans vi behöver vara för att kunna göra dem, d v s i vilken kontext.

Kontexten skrivs ofta i detta sammanhang i formen “@kontoret”, “@bilen” och så vidare.

Vanligen är vitsen med att kontext-kategorisera att-göra-listan att vi kan slippa se alla de uppgifter vi inte kan göra där vi är, genom att bara visa de som vi kan göra just här och nu.Men, vad som gick upp för mig var att rätt använt, är kontext-märkningen dessutom ett sätt att få mer gjort totalt sett; att arbeta effektivare, kort sagt.Kontexterna svarar nämligen inte bara på frågan “Vad kan jag göra här där jag är nu?”, utan också på “Vad bör jag passa på att göra här där jag är nu, innan jag åker härifrån?”.

Gör så här

Låt säga att du sitter på kontoret, framför din dator och med din telefon bredvid dig.

Då kan du ur att-göra-listan välja uppgifter från kontexterna @kontoret, @datorn och @telefonen.Frånsett all annan prioriteringsordning, välj då i första hand uppgifter från @kontoret-kontexten. Det är nämligen den som är den knappa resursen här.Förutsatt att du har en bärbar dator, kan du göra @dator-uppgifterna någon annanstans än just här. Med säkerhet är också din telefon flyttbar, så också telefonsamtalen har du möjlighet att göra utanför kontoret.

Det är endast @kontoret-uppgifterna du bara kan göra här på kontoret.Därför, om du har flera möjliga nästa att-göra-uppgifter att ta tag i, välj de som främst hör hemma i den kontext du är i nu.Dessutom, en stund innan du lämnar den kontext du är i (t ex @kontoret), skumma igenom @kontoret-uppgifterna i listan och se om det är någon du vill passa på att få undan nu när du är här, innan du tar dig härifrån.

Mer avklarat - mindre uppskjutet

Ställer du dig både frågorna “Vad kan jag göra här?” och “Vad bör jag passa på att göra här?” kommer du att nyttja din belägenhet i än större grad än annars.

Du slipper skjuta upp lika många uppgifter till sedan, när du är tillbaka i rätt kontext igen, eftersom du gör så mycket som är möjligt i den situation du är.

Hur gör du?

Hur gör du för att få så mycket som möjligt gjort där du är för stunden? Du får mer än gärna dela med dig av just ditt tips genom att lämna en kommentar.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.