STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

26 May

Papperskorg med ångermånad


Datum: 2010-05-26 10:46 Kommentarer: 2 st

Att papper och dokument som är skräp ska slängas och sådant som är bra-att-ha-material ska sparas, det låter självklart.

Men, då och då är det inte fullt så enkelt. Ibland har vi några mötesnoteringar, några kvitton eller några anteckningar som vi förmodligen kan slänga, men vi är inte helt säkra. Det är osannolikt, men det kan hända att vi ändå behöver dem den närmaste tiden och då vore det fint att ha dem kvar.

Vi behöver en papperskorg med ångermånad.

Gör så här

 1. Skaffa dig två snygga, stapelbara lådor i t ex halvtransparent plast. De behöver vara stapelbara på varandra och inte bara i varandra. Kanske behöver du ett lock emellan lådorna för att den ena ska kunna stå på den andra.
 2. Du hittar dem säkert på IKEA, Muji, Granit eller i en liknande affär.
 3. Ställ den ena lådan ovanpå den andra.
 4. Släng dina “förmodligen skräp”-papper i den övre lådan, när du har sådana att slänga.
 5. När den övre lådan är full, ställ den underst och flytta sedan upp den undre, tomma lådan så den står överst.
 6. Fortsätt att “halvslänga” papper i den övre lådan.
 7. När också den övre lådan är full, töm den undre lådan; d v s släng pappren på riktigt.
 8. Sätt den (övre) fulla lådan underst och den tomma överst och fortsätt “halvsläng”, o s v.

På så vis blir du av med “förmodligen skräp”-papprena samtidigt som du har dem kvar ett tag, för säkerhets skull. Hur länge de finns kvar, beror på hur mycket du “halvslänger”.

Digitala dokument i limbo

Gör motsvarande också för dina digitala dokument:

 1. Skapa en ny mapp och döp den till “Förmodligen skräp”, “Komposten”, “Vinden” eller något smart som passar dig.
 2. I mappen, skapa också två andra mappar, t ex “Ett” och “Två”.
 3. Stuva undan de filer du vill slänga med ångermånad i mappen “Ett”.
 4. Lägg upp en återkommande uppgift i din att-göra-lista som innebär att du en gång per månad raderar filerna i mappen “Två” och flyttar filerna i mappen “Ett” till mappen “Två”.

Nu hänger alltså de förmodligen slängbara filerna i limbo en månad innan de försvinner för gott. Hängslen och livrem var orden.

Hur gör du?

Vad har du för knep för att se till att du bara har det material du behöver, varken mer eller mindre?

Välkommen att lämna en kommentar nedan!

Kommentera

Mathias

Mathias skriver:

#1 - 2010-05-31, 00:56

Vilket bra tips! Jag har någonslags variant av det på jobbet, men inte alls lika smart. Jag har tagit en gammal skrivarpapperskartong och skurit en lång slits i den på ena kortsidan. Jag slänger alla mina papper jag tror att jag inte behöver längre i kartongen. Slitsen låter mig lyfta upp buntar med papper ur kartongen och kanske också snegla på innehållet. Inte alls lika sofistikerat och jag har inget direkt rensningssystem. Någon gång har jag tömt kartongen men då tror jag att jag lämnade kvar den översta häften för att fylla på med nytt “slängpapper” ovanpå. Nu använder jag extremt lite papper (jag skulle nästan kunna säga att jag i min lilla värld faktiskt lever i det papperslösa samhället då jag som IT-kille har allt “på datan”). Om jag någongång får ett större behov av att hålla på med papper kommer jag definitivt att prova detta system.

Relaterat till detta kan jag själv ge ett litet tips för Windows (funkar säkert lika bra på Mac eller Linux) och det är att stänga av den fråga man får om man tar bort en fil, antingen mha högermusval - Radera eller genom att trycka på Delete på tangentbordet. Varför? För att frågan är meningslös. I 99 fall av 100 så vill du ta bort den fil du just valt att raderat men i 99 fall av 100 måste du svara på en irriterande “Vill du verkligen”-fråga. Detta gör att du snabbt som attan gör det till en vana att trycka på “Ja”, vilket i den hundrade fallet förstås får samma effekt. Nej, mitt tips är att lita på att papperskorgen har den fil du tagit bort den dagen du kommer på att “den där filen skulle jag vilja ha tillbaka”. I dag kan man verkligen säga “Disk är billigt” och den buffer som en eller ett par GB i papperskorgen är mycket trevligt att ha. Genom att stänga av den irriterande frågan och lita på papperskorgen frigör du dig också från en viss psykisk “last”. Du behöver inte längre tveka när du tror att det är något du vill radera - du gör det bara. Var det fel beslut så finns filen i papperskorgen ett bra tag. Om du nu jobbar med stora filer (filmer eller annat krävande) och du VERKLIGEN vet att “skiten skall bort”, för all del, använd då Shift+Delete (“hård delete”). I början av min IT-karriär körde jag alltid Shift+Delete, men efter att ha tänkt till uppskattar jag nu den funktion som papperskorgen faktiskt har.

God natt från en något ostrukturerad IT-kille…

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2010-06-02, 17:22

Mathias: Tack för ditt strålande tips om att stänga av kontrollfrågan när man tar bort en fil. Ja, visst är det så att man nästan alltid vill ta bort filen. Det är sällan man råkar trycka på delete av misstag. Bra tänkt, tycker jag, att inte “slösa” på ja-svaren, utan att bara svara när frågan är viktig och befogad. Jag instämmer också i att digitala filer inte är ett så stort problem vad gäller utrymme, utan eftersom disk är så billigt, kan man gärna spara mer än man behöver. Det får inte så stora negativa konsekvenser som om man skulle göra motsvarande med pappersdokumenten.

Kul att du delade med dig!

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.