STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

21 May

Gör som agent Cooper


Datum: 2010-05-21 11:24 Kommentarer: 5 st

Minns du det tidiga 90?talets mytomspunna serie “Twin Peaks”? Varje avsnitt innehöll åtminstone en scen där Kyle MacLachlans rollfigur “agent Cooper” greppade sin diktafon, inledde med att säga “Diane, ...” och talade sedan fritt in sina tankar på bandet.

Vem Diane var och om hon ens fanns, framgick aldrig.

I de flesta mobiltelefoner finns det en funktion som kallas “Röstinspelning”, “Voice notes”, “Röstmemon” eller liknande.

Den funktionen är just nu mitt käraste strukturverktyg.

Fånga det dyrbara i flykten

Diktafon-funktionen gör att jag kan fånga en hel massa saker i flykten. Istället för att vaska fram dem när jag måste, kan jag plocka dessa guldkorn till formuleringar, idéer och resonemang närhelst de dyker upp, utan ansträngning. För mig är det en väldig lättnad att kunna släppa dem ur minnet och ändå ha dem kvar i tryggt förvar i den form de först visade sig för mig.

Goda idéer

Det kan handla om goda, till synes geniala idéer som jag sedan lägger in i min “någon gång, kanske”-lista för att mogna tills tidpunkten är den rätta att sätta dem i verket. Vissa av dem mognar mycket riktigt, medan andra skrumpnar med tiden.

Saker att göra

Ofta talar jag också in de att-göra-saker jag bestämmer mig för strax efter att jag avslutat ett mobilsamtal (och som jag kanske kommit överens om med den jag talat med). Kör jag bil, vill jag hellre tala in uppgiften än att leta fram penna och mina Koll-på-läget-kort för att skriva upp den. Viktigt är att jag så fort jag har möjlighet ser till att “tömma” diktafonen, varpå jag lägger in uppgifterna i min att-göra-lista, så jag inte har uppgifter spridda på flera olika ställen. Själv gör jag det genom att maila röstnoteringarna direkt från telefonen till min assistent, som sedan skriver ut dem och mailar tillbaka till mig.

Snitsiga formuleringar och resonemang

Men, framför allt njuter jag just nu av att diktera formuleringar och resonemang högt för mig själv. Att skriva brev eller mail kan för mig, i synnerhet i ett känsligt läge i en kundrelation, vara behäftat med viss vånda. Likaså att författa nytt föreläsningsmaterial när jag har ont om tid.
Ofta kommer jag på de smartaste formuleringarna och resonemangen när jag sysslar med något helt annat än att sitta framför datorn med ett tomt, vitt ark på skärmen. Kan jag då fånga dessa snitsiga formuleringar i flykten, blir arbetet med själva brevet eller föreläsningen så otroligt mycket enklare.

Eftersom skrivandet inte längre är behäftat med vånda, kommer jag att få det gjort lättare (eftersom jag inte väljer att göra andra, bekvämare saker först). Mailet kommer iväg, processen fortsätter framåt och långt tidigare når jag mitt mål.

Och tänk - allt detta tack vare Diane.

Testa också du

Om du inte redan gör det, kan jag verkligen rekommendera dig att testa att använda röstnoteringsfunktionen. Saknar din mobiltelefon en sådan, finns det enkla diktafoner att köpa. Vad är det värt att fånga ett guldkorn i flykten?

Hur gör du?

Vilket är ditt favorit-strukturverktyg just nu?

Välkommen att kommentera nedan.

Kommentera

Mathias

Mathias skriver:

#1 - 2010-05-31, 01:13

Bra tips! Jag hade en gång en Motorola-mobil som hade en speciell fysisk knapp på sidan av telefonen för att just diktera. På den tiden var jag mindre strukturerad än i dag och tömde aldrig av, vilket gjorde funktionen ganska meningslös i mitt fall, men i dag hade jag önskat en sådan knapp igen. Visst, på min mobil är ljudinspelaren inte mer än fyra knapptryck bort, men jag är lat, så... smile

Mina bästa strukturverktyg just nu är:

- Mitt system för att hantera mejl, löst baserat på en kombination av Do It Tomorrow (antar att du läst Mark Forsters ypperliga böcker) och Inbox Zero. Just nu har jag ett mejl i min Inbox. Tyvärr hjälper inte världens bästa mejlhanteringssystem om man har för stor mängd inkommande i förhållande till hur mycket man arbetar (är pappaledig på 50 % och det vet ju alla som jobbar som tjänsteman att jobbet inte går ner på 50 % av sig själv…).
- En analog att göra-lista i form av ett linjerat A4-block. Vill egentligen följa Mark Forsters Autofocus (1) system (GTD funkar inte riktigt för mig även om jag gillar vissa delar av det), men det är lite si och så med det. Det funkar dock hyfsat ändå. Du av alla vet ju att det är ett stort steg bara att skriva ner allting på ett ställe.
- En liten webbapplikation där jag matar in en rubrik och (valbart) en brödtext som sedan mejlas till mig själv. Dessa mejl har prexiet TODO och jag tömmer sedan av dem i min analoga lista när jag kommer hem eller till jobbet. Man kan givetvis lika gärna skicka ett mejl “manuellt” med mobilen, förstås.

Hej hopp!

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2010-06-07, 07:47

Mathias,

Gratulerar till att du (nästan) lyckats med Inbox Zero! Även om mailinflödet är för stort i relation till hur mycket du arbetar just nu, är jag övertygad om att “tom mailbox”-förhållningssättet ger dig en smidigare mailhantering än annars. Så är det åtminstone för mig.

Definitivt, att ha en, enda att-göra-lista ger stor skillnad mot att sprida att-göra-noteringar på många olika ställen.

TODO-webbapplikationen låter smart. Jag tycker om hur du sett till att göra processen som handlar om att fånga upp nya att-göra-uppgifter konsekvent. Med applikationen skapar du en enda ingång till den analoga listan (förutom att tömma direkt från huvudet ner i listan), vilket göra själva uppsamlandet enklare än om du noterade på några post-its här och i några mail där, gissar jag.

Mathias

Mathias skriver:

#3 - 2010-06-07, 13:09

Nyckeln till mitt system är faktiskt mejl. Mejl är inget jag tycker passar för todos, egentligen, men när jag mejlar mig själv en uppgift (manuellt eller via min webbapp) så vet jag att jag inom kort kommer att läsa mejlet och tanka av det till min analoga lista. Allt annat jag provat (Remember The Milk, till exempel) har inte fungerat för mig då det varit ännu ett “ställe” att komma i håg att kolla (jo, jag provade att ha en återkommande uppgift i min analoga lista att kolla RMilk, men det bidde inge bra…).

Geir Waaler

Geir Waaler skriver:

#4 - 2016-08-16, 22:46

Det nærmeste jeg kommer agent Cooper er appen Braintoss.  Den bruker jeg til å notere små saker eller diktere for å få ideer og beskjeder ut av hodet - og inn i systemet.

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#5 - 2016-08-17, 08:26

Geir: Bra! Jag kände inte till Braintoss, men den låter alldeles strålande, så jag ska testa. Tack! För egen del använder jag Dropvox för röstinspelning och Drafts (iOS) för snabba textnoteringar, med stor förnöjsamhet. //David

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.