STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

20 May

Nu ska vem som helst få konkreta mål


Datum: 2011-05-20 11:46 Kommentarer: 0 st

För en dryg vecka sedan presenterades resultatet av den tredje Sverigestudien - undersökningen av svenskarnas värderingar privat, i arbetet och i samhället. Studien genomfördes i år av Preera, Volvo IT, Fortos och Vidunderlig.

Jag var och lyssnade på presentationen av resultaten på Elite Park Avenue Hotel här i Göteborg och blev mycket fascinerad över vad som framkom i studien.

Rätt så häpnadsväckande resultat

Ärlighet har fallit drastiskt som personlig värdering, kundfokus finns fortfarande knappt på kartan och familjen har ökat i betydelse. Men, en slutsats jag fastnade särskilt för var att respondenterna upplever att svenska arbetsplatser präglas av ord som hierarki, kostnadsjakt och förvirring.

När jag tolkar detta ur mitt perspektiv, beskriver det här den otydlighet när det gäller målsättningar jag möter i organisationer nästan dagligen. Vad jag ser är att vi har hyffsad koll på verksamhetens eller avdelningens övergripande mål, men med undantag för säljare, är det få av oss som har mätbara, konkreta, tidssatta, detaljerade, individuella verksamhetsmål definierade.

Resultatet är att vi har svårt att avgöra vilka uppgifter som är viktiga och framför allt vilka som inte är det. Vi får problem med att prioritera, vi får för mycket att göra, vi jobbar för många timmar, vi stressar och mår inte fullt så bra som vi skulle kunna göra.

Med lite hjälp går allt att mäta

Att sätta distinkta, “SMARTA”, mål tycks vara få förunnat. Jag hör ofta uttalanden som:

“Jag har inga mål, jag jobbar bara på löneavdelningen.”

Jag är helt övertygad om att alla yrkesroller kan definiera mål för att se om man lyckas eller inte (och vad som är viktigt och inte), om vi får hjälp.

Under detta år vill jag skapa ett verktyg som hjälper vem som helst i vilken roll som helst att formulera specifika, mätbara, realistiska, tidssatta, individuella verksamhetsmål.

Vill du hjälpa mig på något sätt? Vill du följa mitt arbete?

Hör av dig.

P S Ladda hem rapporten över Sverigestudien här. Den är kort och koncis och bjuder på mycket intressant läsning.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.