STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

06 Feb

Njut natur, så gör du färre fel


Datum: 2017-02-06 16:16 Kommentarer: 0 st

Understundom skaffar vi oss uppgifter som verkligen är att bita i och där vi får nyttja våra förmågor till fullo. De kan vara mentalt ansträngande och ta tid att slutföra. För många av oss är det just dessa uppgifter, där vår kompetens verkligen kommer till sin rätt, som är de vi tycker bäst om. Det är här vi får känna att vi lever. Det är för detta vi har valt just den här yrkesbanan.

När något är svårt är det lätt att göra fel och gör vi fel, får vi göra om och rätta till. Det tar tid - tid av vår arbetstid vi kan uppleva är knapp och som vi hellre vill ägna åt annat än omarbete. Vad kan vi så göra för att göra mer rätt när vi gör något krävande? Kanske ger färsk forskning från Australien oss en ledtråd.

Grått eller grönt
Kate Lee vid University of Melbourne lät 150 personer utföra en komplicerad övningsuppgift med många olika moment. Halvvägs igenom uppgiften fick deltagarna ta en mikropaus under 40 sekunder under vilken de fick titta på en bild. Hälften fick se en bild på en grå betongyta och hälften en bild på en blomstrande sommaräng. Sedan återgick de till att lösa den komplicerade uppgiften.

Äng gav mer poäng
Vad hände? Jo, de som tittade på blomsterängen gjorde avsevärt färre fel under andra halvan av övningen än de som tittade på en betongyta gjorde. Med stöd av två ytterligare tester drog Lee slutsatsen att genom att njuta av en bild av en naturmiljö ökar vi vårt fokus och koncentrationsförmåga mer än om vi betraktar betong - även om det bara rör sig om en paus på 40 sekunder. Varför? Ja, säg det. Vill du gräva djupare i Kate Lees studie finner du den här.

Gör så här
Vill du testa Lees metod och se om den hjälper dig till färre fel, leta upp en naturbild du tycker om. Häng upp den där du lätt ser den när du arbetar eller gör den till din datorskrivbordsbakgrund, så har du den lätt tillgänglig (om du inte fyller datorskrivbordet av dokument, såklart).

Förresten, vi har ju många möjligheter att själva ta en snygg bild på natur vi skulle råka befinna oss i. 

Om du vill, gör det till en utmaning för dig själv att under närmsta tiden bege dig ut i naturen och ta åtminstone en njutbar bild att vila ögonen på under 40 sekunder eller mer närhelst du vill öka din koncentrationsförmåga väl tillbaka på jobbet.

Som av en händelse har jag en bild på Eagle Lake jag tog på vår Lake Tahoe-tripp i somras som min datorskrivbordsbakgrund - bara för att jag tycker om det, långt innan jag fick höra talas om Kate Lees forskning. Har du den senaste tiden sett mig föreläsa har också du sett bilden innan jag börjat. Om du känt dig mer koncentrerad därefter, kan bara du avgöra.

Eller, har du möjlighet, ta såklart en kort promenad i naturen där du är, som en paus under dagen.

Flora och fauna ger fokus
Om vi ska lita på vad Kate Lee fann, gynnar det oss att se vacker natur korta stunder under arbetsdagen. Det fina är att vi inte behöver arbeta i landsbygd för att få glädjas åt de positiva effekterna, utan det räcker tydligen med en enkel stillbild. En fin möjlighet till effektivare utförda uppgifter!

Hur gör du?
Hur skulle du göra för att få mer natur i din arbetsvardag? Inspirera mig och andra läsare genom att dela med dig i en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.