STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

28 Nov

När du som mest behöver det, har en hjälpande hand redan varit där


Datum: 2012-11-28 11:00 Kommentarer: 0 st

Häromveckan bodde jag på ett trevligt hotell i centrala Oslo. Om du reser mycket, vet du att standarden på hotell skiftar som utetemperaturen en västkustsk februarimånad. Vissa etablissemang anstränger sig inget särskilt medan andra viker sig nästan dubbel för att charma sina gäster.En månne banal sak jag brukar lägga märke till är vad de ställt i ordning för kit i badrummet. Ju mer de träffar just mina behov, desto bättre tycker jag om hotellet (vilket förmodligen är tanken).

Nål och tråd

Bland lotion, skoputssvamp och schampo på en liten bricka på tvättstället låg ett sykit. Jag har en särskild fäbless för sykit; inte för att jag är så förtjust i att sy, utan för att jag ofta tappar knappar när jag minst önskar det. (Jag minns ett panikstopp på Holmens Herr här i Göteborg för att få en kavajknapp isydd och hur jag hann till föreläsningen med några minuters marginal, men det är en helt annan historia.)Sykit:et innehöll sex sytrådar i olika färger, en säkerhetsnål, två knappar och sex synålar. Detta var inte så speciellt. Men, vad som gjorde att jag föll som en fura var att trådarna var trädda på nålarna.Är inte det höjden av stilla omtänksamhet?Sällan lossnar knappen när vi har gott om tid att sy i den. När vi är som mest stressade, slipper vi det pilliga trä-momentet och kan istället koncentrera oss på att sy fast knappen och jobba vidare. De har gjort förberedelsejobbet för mig, så att när jag har som knappast med tid är så mycket som möjligt redan klart.Det är något att ta fasta på, också när det gäller andra saker.

Omtanke om ditt framtida jag

Så, hjälp dig själv genom att i förväg förbereda det du kommer att vara tacksam för redan är klart. För, när tidsmarginalen är som minst, vill vi ha så få moment som möjligt att utföra.

Ju mindre vi har att fixa, desto större chans är det att vi hinner och desto troligare är det att kvaliteten på resultatet blir högt.

Gör så här

 1. Ta fram en bunt post-it-lappar eller dylikt.

 2. Tänk igenom vilka situationer du har i din vardag då det är extra knappt med tid, då du är som mest stressad, då du skyndar som mest, då det brukar köra ihop sig.
  • Är det precis när du ska gå hem för dagen (“Nu kom jag iväg för sent igen.”)?
  • Är det vid säkerhetskontrollen när du ska flyga?
  • Är det när du ska checka in dina väskor inför att du ska flyga?
  • Är det när du ska hinna med tåget när sista mötet för dagen är slut?
  • Är det när du ska åka hemifrån för att hinna till dagens första kundmöte (som du absolut inte vill vara sen till)?
  • Är det när du precis ska kliva in på kundmötet?
  • Är det de sista timmarna på kvällen innan du är klar med sammanställningen som måste vara inne före midnatt?
  • Är det något helt annat tillfälle?

 3. Skriv upp varje situation på en egen lapp och lägg dem framför dig.

 4. För varje lapp, bestäm dig för en sak som du skulle tycka var skönt att det var klart nästa gång du är i situationen.  Skriv till exempel: “Ha klart: Presentationsbilderna färdigsorterade i ordning.”


 5. För varje sak som du skulle vilja ha klar (i varje situation), lista ut hur du med så litet ansträngning som möjligt kan göra klart det i förväg och när det skulle vara som enklast att göra det.  Nu, låt det här inte bara vara en tankeväckande övning, utan ta konsekvensen av vad du kommit fram till.


 6. Ta en titt i kalendern och leta efter ett tillfälle då en av de stressiga situationerna troligen inträffar nästa gång.

 7. Skapa en att-göra-uppgift som innebär att du gör det som behövs för att göra det du vill ha gjort klart i förväg, eller gör det nu med en gång (så är det klart).

När situationen infaller, njut av att den nu är enklare att hantera och skänk dig en tacksamhetens tanke för att du varit så hygglig att du förberett för dig.

Du kommer tacka dig själv

Om du i förväg gör klart det som du annars skulle gjort när det är som stressigast, kommer du att må bättre i den stressiga situationen. Du tar dig igenom den enklare och du får mer tid till att reflektera, granska och se till att du levererar på den höga nivå du har ambition att göra.Sannolikheten att du hinner med och kommer hem i tid ökar. Kanske slumrar du till i sätet på hemvägen och drömmer sköna drömmar (istället för att sitta på en hård bänk i en vänthall, inväntande nästa avgång).

Hur gör du?

Vad njuter du mest av att ha förberett? Skriv en kommentar och berätta!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.