STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

03 Oct

När det inte blir som du tänkt dig


Datum: 2011-10-03 12:00 Kommentarer: 0 st

Säkert har det också hänt dig att något inte blev som du hade tänkt dig.

Kanske tog något längre tid än planerat? Dök det upp något just när du hade bestämt dig för en sak? Blev det högar, även om du hade ansträngt dig för att hålla papperskaoset stånget? Lyckades du inte sälja in idén till henne som skulle vara en perfekt kund?

Vi behövde verkligen få till det där mötet med kunden, chefen, kollegan, projekt-ledaren, men så blir det flyttat i sista stund.

Då är det lätt att känna sig nedslagen och sänkt. Konsekvens: vi tappar fart, blir håglösa och har svårt att komma igång med det som vi vet egentligen borde göras nu.

Att ha fysiska, påtagliga strukturverktyg som gör oss mer effektiva är en sak. Har du dessutom ett gynnsamt förhållningssätt, blir din vardag ännu smidigare.

Idag handlar strukturtipset om två ord och ett skiljetecken som åter får dig på rätt spår, vad som än händer.

Bejaka hellre än blocka

Ett sammanhang då det sällan blir som man tänkt sig, är improvisationsteater. Den legendariske teaterpedagogen Keith Johnstone skriver i sin bok “Impro” om hur avgörande det är att ha ett bejakande förhållningssätt till vad som än händer när vi improviserar, för att det ska bli något av det vi gör, för att vi ska komma vidare och skapa något av värde.

En improvisationsövning på en tom scen kan gå till så här: Två personer tilldelas snabbt var sin roll, t ex bostadsmäklare och lägenhetsspekulant. Mäklaren sätter igång att visa runt i lägenheten (spontant, utan manus, så klart) och spekulanten hänger på.

Johnstone beskriver hur olika olika människor agerar och reagerar i improvisationssituationen. Om den ene svarar “Nej, ...” på ett infall från den andre, blockas framåtskridandet. Det blir svårt för medspelaren att spinna vidare. Om den ene däremot svarar “Ja, och ...” och därmed hittar på något ytterligare, skapas en ny tråd att spinna på, vilket för berättelsen framåt ett steg vidare, minst.

En obotlig optimist

En som definitivt sade “Ja, och ...” istället för “Nej, ...” var visionären och nobelpristagaren Gustaf Dalén, som ledde företaget AGA under 28 år fram till 1937.

I en explosion vid ett experiment 1912 förlorade han synen på bägge ögonen. I början av 20-talet drabbades både AGA och han själv av djup ekonomisk kris, som de tog sig igenom. På 30-talet kom ytterligare en kris i Kreuger-kraschens spår och också den klarade han sig och företaget igenom. Enligt Gustaf Dalén själv, var det hans optimism som var räddningen.

Optimisten drabbas av samma umbäranden som andra. Skillnaden är att de säger “Ja, och…” när de inträffar.

Vardagen är improvisation

Som jag ser det, kan vi se alla vardagssituationer som improvisationer. När vi har ett möte eller när vi arbetar tillsammans, vet vi sällan vad som ska hända, utan vi agerar “på uppstuds” på det som någon gör eller säger. Det kan handla om en säljsituation, att vi utför en tjänst eller att vi helt enkelt har ett samtal med någon.

Visst vill vi väl hellre röra oss framåt, från klarhet till klarhet, istället för att stöta på hinder, fastna och behöva gå tillbaka eller börja om från början?

Anamma därför ett bejakande förhållningssätt till vad som sker, så kommer du lättare att nå dit du vill (och du har trevligare på vägen). Det kräver mer ansträngning att jobba mot det som händer, än att jobba med det som händer och rikta dig åt det håll du vill, så det är där du hamnar.

Gör så här

När något oväntat inträffar, som du helst såg inte inträffade, säg till dig själv: “Ja, och ...”.

Efter “och” fyller du i något konkret du kan göra istället eller som konsekvens av det som inträffat, t ex “Ja, och därmed kan jag istället kontakta…”, eller “Ja, vi flyttar också det här mötet, och vi kan ta det viktigaste via mail istället.”, eller “Ja, nu sprack allt vad struktur heter, och då kan jag helt enkelt börja med att styra upp en detalj i den här änden och jobba mig successivt framåt.”

Med “Ja” accepterar du det som händer, men du är på intet sätt ett offer för omständigheterna, för “Ja” följs av ”, och ...” och det är nu du handlar på ett för dig gynnsamt sätt. Det är i vad du låter följa efter “och” som du påverkar situationen och gör det bästa av den; förmodligen ser du rent av till att den leder till något ännu bättre än hur det skulle bli om det som just hände inte hänt alls.

“Ja” - du tar bollen, ”, och ...” - du skickar iväg den precis dit du vill, med full (handlings-)kraft.

Hur du kan påminna dig själv om det här

Påminn dig själv om att tänka “Ja, och ...” genom att t ex:
- Sätt en lapp på kanten av datorskärmen, med texten “Ja, och…”
- Lägg en tidlös bokning i din kalender (som återkommer varje dag under ett par veckors tid), där det står “Ja, och…”. Du blir påmind varje gång du kikar i kalendern.
- Sätt en lapp på insidan ytterdörren, som du ser innan du går hemifrån.
- Gör upp med en kollega att han ska skicka dig ett mail någon slumpmässig tid under dagen varje dag de närmaste veckorna, med ärenderaden “Ja, och…”.
- Be dina barn måla en fin teckning med orden “Ja, och…” i mitten, scanna in den och lägg den som datorskrivbordsbakgrund.
- Skriv din egen fortsättning på den här meningen: “Ja, David, det var dina idéer om hur jag ska bli påmind, och min idé är ...”

Hur gjorde du?

Vad var det som gjorde att du tog dig helskinnad igenom den senaste krisen du råkade ut för i din verksamhet eller ditt yrkesliv?

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.