STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

08 May

När det går trögt, gör som på Gröna Lund


Datum: 2013-05-08 14:52 Kommentarer: 0 st

Ibland är det segt som sirap att arbeta med en uppgift. Vi vet att vi behöver slutföra den under dagen, men vi känner ett enormt motstånd. När detta händer mig, handlar det ofta om att jag ska formulera något, skriva något, kreera något.

Kämpa inte emot. Arbeta med tre uppgifter samtidigt.

Tappar du lust för den uppgift du jobbar med, välj någon av de andra två att arbeta med en stund, så länge du känner dig inspirerad. Tröttnar du också på den, gå vidare till den tredje.

Byt fot, och igen

Nej, det är inte fråga om att “multitaska”. Snarare är det som trappan till lustiga huset på Gröna Lund. Du vet, den delade trappan där vänster och höger fotsteg åker upp och ned om varandra. Står man hela tiden kvar på det ena fotsteget i färden upp och ned, kommer man ingen vart. Först när man kliver av höger fotsteg när det är i topp och då kliver över på det uppåtgående vänstra tills det är i högsta läget och så vidare, når man till slut övre plan.

Gör så här

  1. När du jobbar på en uppgift som inte är direkt akut, men som ändå ska vara klar snart och det går trögt, lägg den åt sidan ett ögonblick. Lägg inte ner arbetet totalt, utan ta bara ett avbrott.

  2. Plocka ur din att göra-lista två uppgifter till du behöver göra det närmaste. De totalt tre uppgifterna skulle kunna vara de tre uppgifter du identifierat som de högst prioriterade av alla på din lista, så kanske spelar det ingen större roll i vilken ordning du gör dem.

  3. Börja jobba på en av dessa alternativa två.

  4. Om och när du stöter på minsta motstånd, återvänd till den första uppgiften eller börja på den tredje.

  5. Går det trögt igen, lägg uppgiften åt sidan och fortsätt med den av de andra två du känner mest för.

  6. Innan du vet ordet av är du klar med någon av uppgifterna. Då har du bara två kvar.

Den nyttiga distraktionen

Arbetar du på tre uppgifter parallellt när det går trögt kan du tillåta dig bli distraherad, eftersom du blir distraherad av arbete som också det är värdefullt för dig. Jag rekommenderar dig inte att arbeta så här hela tiden, för då blir du lätt splittrad. Men, när dagen är tungjobbad, splittra dig mellan olika sorters värdeskapande arbete istället för mellan. Facebook, ytterligare en kopp kaffe, en stund på Aftonbladet.se och småprat med kollegan.

Hur gör du?

Hur gör du för att komma loss när du kör fast i ditt jobb? Skriv gärna en kommentar och berätta.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.