STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

15 May

Fem sätt att bli mer osårbar


Datum: 2013-05-15 14:57 Kommentarer: 2 st

För några dagar sedan lyfte jag på en sten när jag arbetade i trädgården. Därunder hade en koloni av rödmyror sitt hem. När jag lyfte på stenen satte en energisk aktivitet igång.

Ett par dagar senare lyfte jag på stenen igen och där fanns inte en myra. Gångarna och infrastrukturen myrorna byggt var kvar, men av myrorna själva syntes inte ett spår. De hade flyttat, allihop.

De hade överraskats av något hotfullt (mig) och helt sonika lagt benen på ryggen och dragit därifrån. Någon annanstans i min trädgård har de nu byggt sitt nya hem.

Jag gissar att inte en myra fick sätta livet till i den ändå omvälvande förändring som det innebär att stänga igen allt de byggt och börja på nytt någon annanstans. För mig tyder det på en imponerande anpassnings- och överlevnadsförmåga.

Det finns ett ord för det här - resiliens.

Att återfinna kraften och kursen

Resiliens är förmågan att stå emot och återhämta sig från påfrestningar. Vi har hög resiliens när vi snabbt återfår fattningen och kommer upp i tempo igen efter att något oförutsett inträffat som hindrat oss i vår framfart.

I den vardag de flesta av oss lever i, är det mer regel än undantag att det inte blir som vi tänkt oss. Vi har en tanke om vad vi behöver åstadkomma den närmaste dagen, månaden eller året, men så inträffar något som får oss ur kurs. Vi får ett telefonsamtal om något akut som måste komma före allt vi planerat. Vi tappar en affär som hade betytt mycket om vi hade fått den. Vi misslyckas med något vi trodde vi skulle klara av.

När det inte blir som vi tänkt oss, är det lätt att känna oss som offer för omständigheterna. Det som hänt var utan vår kontroll och kanske ger vi rent av upp, för evigt eller bara för en stund. Men, vår tid är utmätt och spiller vi tid varje gång vi drabbas av något, minskar handlingsutrymmet att nå visionen, för oss och för den verksamhet vi arbetar i.

Visst, det är vägen som är mödan värd och vi ska inte bara leva för sedan, när vi nått målet, men nog är också vägen mer njutbar om vi upplever den full av möjligheter än av hinder?

Den (person och verksamhet) som har hög resiliens når lättare dit den vill, eftersom den snabbare “kommer igen” efter nederlag.

Gör därför något konkret för att höja din och din verksamhets resiliens.

Gör så här

Bestäm dig nu för en sak du kan börja göra redan idag för att successivt stärka din resiliens i ditt jobb.


Här är fem exempel:

 1. Gör dina mål än tydligare och mer närvarande för dig
  • När du mer fokuserar på målen än på det du först trodde var rätt sak att lyckas med för att nå målen, finner du lättare alternativa vägar att nå samma mål när du stöter på patrull.
  • Ju mer konkreta målen är formulerade, desto lättare kommer du på saker du kan göra för att nå dem.
  • Skriv ut målen på en lapp och placera den så du alltid kan snegla åt den när du jobbar.
  • Lägg dem som en skrivbordsbakgrund på datorn.
  • Låt en bild på målen vara en av de få dokumenten du har liggande på datorskrivbordet, så du snabbt kan öppna den när du behöver påminna dig.
  • Bestäm dig för ett fast tillfälle varje vecka eller en fast situation i din vardag (som kan inträffa på oregelbundna tider) då du gör dig påmind om målen.

 2. Gör det lätt att hitta någon att fråga om råd när du är villrådig

  • Om du är på Twitter och Facebook, prova redan idag att posta en fråga du vill ha svar på (även om det just nu inte är kris) och häpna sedan över hur hjälpsamma dina kontakter är.
  • När du träffat någon på en lunch eller i ett möte och ni talat om intressanta saker, skriv i anteckningsrutan i personens kontaktkort i din kontaktdatabas (till exempel i Outlook) några nyckelord som beskriver det ni talat om, erfarenheter den andra personen delat med sig av och annat som du vet att hon eller han är duktig på.
  • Närhelst du behöver hjälp, sök i din kontaktdatabas efter några ord som beskriver ditt problem och vips hittar du personer som kan något om det, varit med om det tidigare eller som du diskuterat det med förut.

 3. Ge dig själv perspektiv

  • Leta upp en biografi över en person du fascineras av och bestäm dig för att läsa den härnäst. Biografier är oerhörda erfarenhetsbanker och att läsa hur andra tacklat liknande svårigheter som dina ger dig perspektiv på din egen situation och hjälper dig se nya möjligheter.

 4. Stärk struktur och ordning

  • Om du har god struktur och ordning just innan allt kör ihop sig och det blir ett övermäktigt kaos, återställer du lättare ordningen och finner snabbare rätt sak att göra i rätt tid. Är det däremot kaos från början och det blir ännu mer kaos, är det bra mycket tyngre att därifrån skapa något annat än just - kaos.
  • Så, lusläs Strukturbloggen. Sök på “productivity” på Amazon och välj en bok som attraherar dig. Det finns mycket klokt skrivet om struktur och effektivitet i gyllene kombination.

 5. Gör det lätt för dig att snabbt fortsätta istället för att “gräva ner dig”

  • Hitta ett sätt att påminna dig om att gå vidare och söka alternativa vägar fort efter att något ofördelaktigt inträffat.
  • Jag har länge haft stor glädje av att på mitt kontor ha ett kort med ett citat som tillskrivs Winston Churchill: “If you are going through hell, keep going.”.
  • Gör upp med en vän att du kan ringa när det behövs och få uppmaningen att “Gräm dig inte, bara börja. Du kan inte göra det gjorda ogjort, det hända ohänt. Börja.”
  • Jag träffade i onsdags en säljare som, när han kände sig tyngd av motgångar, lyssnade på inspelningar av sig själv i telefon med en kund i en situation då han hade “säljflow”. Det fick honom att återfå hoppet och farten igen.
  • Eller, hitta ett väldigt annorlunda sätt att påminna dig som verkligen inspirerar dig.

Hitta enklare vägen runt

Om du på ett systematiskt sätt gör saker som höjer din och din verksamhets resiliens, kommer ni snabbare igenom de svårigheter ni råkar ut för. Du hittar enklare en väg runt hindret och i mindre utsträckning än annars låter du dig nedslås och förlora hopp. Verksamheten blir mindre sårbar, eftersom ni snabbare tar nya tag när det går er emot.

Motgångar händer, låt oss bara gå vidare fort.

Hur gör du?

Vad är ditt bästa knep för att fort resa dig som fågel Fenix ur askan när du misslyckats? Skriv mer än gärna en kommentar och dela med dig till andra.

Kommentera

Andreas

Andreas skriver:

#1 - 2013-05-22, 13:51

Hej.

Jag har en uttänkt plan, som jag utvecklat efter många bakslag och oväntade och röriga situationer. Denna plan håller jag mig till när jag börjar märka av tecken på att jag inte har koll, behöver starta om och ta nya tag.
Miljöombyte är mitt ledord. Jag tar en 5min paus, går iväg till fikarummet och kollar på miljön utanför kontoret. Sedan skriver jag på en lapp ner de tre mest akuta sakerna jag ska ta tag i när jag kommer tillbaka till mitt skrivbord.
När det är gjort är man ofta på god väg tillbaka till uttänkt bana. Det underlättar att skriva ner sina actions och kunna få bocka av dem efter man genomfört dem.

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2013-05-22, 20:14

Hej, Andreas.
Det låter som en utmärkt sund plan, tycker jag. Jag är inte förvånad att den fungerar för dig. Det är som att du gör en omstart, en reboot. Du kopplar av, får andra intryck och reflekterar över vad du egentligen vet är det mest akuta. Jag förstår att du sedan arbetar med större fokus. Och, jag instämmer verkligen att det är värt besväret att skriva ned uppgifterna, så vi får nöjet och njutningen att bocka av dem när de är klara.

Tack för att du delade med dig!

/David

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.