STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

02 Dec

När det “… bara är för mycket!”


Datum: 2009-12-02 09:38 Kommentarer: 0 st

Har också du då och då upplevt att du har ett sammelsurium av bollar i luften och att du skulle behöva få en överblick för att reda ut vad som har högst prioritet och vilket som är nästa steg?

Det kan handla om arbetsområden för dig som person eller för hela din verksamhet.

Här är en snabb och effektiv metod som har gjort nytta för såväl mig själv som för flera av mina kunder.

Gör så här:

 1. Ett tomt blad

  Ta ett tomt, liggande A4-blad. Gäller det hela verksamhetens arbetsområden, ta med din ledningsgrupp eller några nyckelpersoner till en whiteboard istället, så ni har gott om plats.

 2. Första bollen

  Där på ytan det först faller dig in, skriv namnet på det första projektet/arbetsområdet/att-göra-uppgiften som du kommer att tänka på.

 3. Resten av bollarna

  Skriv nästa och nästa och nästa namn där du tycker att de passar på tavlan eller bladet, tills du tömt huvudet på bollar du har i luften. Du behöver inte anstränga dig för att ställa upp det snyggt, utan försök att låta uppställningen representera var du ser projekten i ditt synfält när du blundar.

 4. Akut

  Nu har du alla bollarna på tavlan. Ta en röd penna och ringa in de projekt/arbetsområden som är helt akuta med en cirkel eller oregelbunden form som visar hur stor plats projektet tar i ditt sinne.

 5. Viktigt, men inte helt akut

  Ta nu en blå penna och ringa in de områden som är viktiga, men inte helt akuta med en cirkel (eller annan form) som visar hur stor plats de tar för dig.

 6. Inte alls akut

  Ta så en grön penna och ringa in de kvarvarande projekten på samma sätt.

 7. Reflektera

  Nu har du flyttat ut alla bollarna ur huvudet till tavlan och du har markerat hur viktiga de är sinsemellan och hur omfattande de är. Känn efter hur det känns och fundera på om du vill ändra något.

 8. Från klarhet till handling

  Nu är det dags att gå från klarhet till handling. Med början i de röda projekten eller arbetsområdena, skriv i ringen upp nästa steg att ta, som en att-göra-uppgift, d v s detaljerat och med subjekt, predikat och eventuellt objekt i meningen.

 9. … och de blå och gröna

  Fortsätt på samma sätt med de blå och gröna projekten.

 10. Till att-göra-listan och sedan beta av

  När du har definierat nästa steg för alla områden, för över att-göra-uppgifterna till ditt system för att-göra-uppgifter och sätt igång med att beta av dem, en efter en.

Från att ha känt dig överväldigad och kanske stressad över alla bollar i luften du behöver ha i huvudet, har du nu gjort tydligt för dig exakt vad du behöver göra på varje område och du har dessutom prioriterat vad du ska göra först. Du har kommit till klarhet, till skott och får upp farten igen.
Upprepa närhelst du behöver.

Hur gör du?

Har du fler sätt att få klarhet, översikt och komma till skott när du känner dig överväldigad av uppgifter? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.