STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

25 Jul

Mod, tålamod och Post-Its !


Datum: 2012-07-25 19:00 Kommentarer: 1 st

Ni vet de där dagarna när man hade planerat göra just det där, men det inträffar något helt annat som man måste lösa - man får ett telefonsamtal om ett möte som ställs in, ett mail med rubriken “Hjälp! Det är kris! Panik!” och det visar sig att man måste “släcka ännu en brand”.
 
För ungefär ett år sen var en sådan händelse katastrof som förstörde hela min dags planering, idag tar jag det hela med ro och vet att jag löser det utan att tappa min produktivitet.

Tack vare inspiration ifrån Strukturbloggen så började jag för ett år sen en spännande resa i både personlig utveckling och att skapa nya vägar för personlig effektivitet.


För mig var det modigt att våga erkänna för mig själv att jag faktiskt inte hade så mycket koll som jag trodde. Jag är en mångsysslare och tusenkonstnär av rang, alltid många järn i elden, mängder av saker i huvudet och jag har accepterat att det är så jag är.

Men hur ska man få det att fungera i ett samhälle där tempot är högt, pressen på att lyckas är hård och det gäller att hänga med i svängarna hela tiden. Jag kände förut att stressen blev för hög, jag låg hela tiden på max och fick ingen riktig ro även fast jag borde trivas i en sån miljö.

Jag insåg att jag hade två stora problem - hålla koll på alla aktiviteter och ha bra tillgång till referensmaterial såsom artiklar, länkar, kvitton, e-post konversationer, tidningsurklipp eller gårdagens anteckningar.Det har aldrig varit några problem för mig att skapa struktur, rutiner eller arbetssätt för andra. Jag lyckades hitta vägar och lösningar för att få andra att samarbeta strukturerat, engagerat och motiverat, men när det kom till personlig struktur så fungerade nästan inget.

En favorit sysselsättning jag har är att arrangera levande rollspel, det är alltid stora projekt med flera involverade som aldrig befinner sig på samma plats utan vi sitter i olika städer i landet. Det gäller att hitta bra molnbaserade lösningar för att vi ska kunna driva arrangemanget framåt och väl på plats så är det lättare att faktiskt ha en att göra lista på gamla hederliga postitlappar.

Mina vänner ifrån föreningslivet kan snabbt vittna om min glädje och nästan salighet när kontorsmaterial ska köpas in. Det är också otroligt tillfredsställande att under en arbetsdag i realtid flytta en lapp, ifrån ena sidan under rubriken ”Pågående” till den andra med rubriken ”Färdigt” och det är något som verkligen motiverar folk - att se att tåget rör sig framåt!


Jag började fråga runt, fick lite blogg tips av vänner och i två veckors tid höll jag på att samla information på all min lediga tid.Allt gick jättebra till en början, allt som kom i min väg skickades direkt in i Evernote som jag redan var en flitig användare av eller andra bra “att göra appar” som Nozbe, Omnifocus, Trello, Remember The Milk.

Jag var ju tvungen att prova allt jag fått tips om för att se vilken som var bäst!

Men inget jag har provade “bara funkade”, eftersom jag såg mig redan då som en produktiv människa så kändes det som om jag skulle få mer gjort. Men jag drabbades av en stor brist på tålamod, jag såg ju inga resultat direkt!


Ofta är det tid som saknas eller rättare sagt tålamod.

Jag tror vi alla skulle tjäna på hatt visa lite mer tålamod emot oss själva, allt ska ske här och nu, men aldrig sen. Dygnet har 24 timmar, vi alla har tillgång till det, varken mer eller mindre.  Förändring behöver få sin tid, saker behöver få ta sin tid.Men jag gav inte upp, jag fortsatte att leta inspiration genom att bl.a. lyssna på en podcast ifrån Klart! tills jag var ikapp med senaste avsnittet, vilket fick ta sin tid och en dag så slog det ner som en blixt ifrån klar himmel.

Mitt under ett samtal med en vän om hur man kunde använda Evernote som en databas över sina recept så slog det mig - att eftersom jag älskar att övertänka så hade jag glömt vad mitt mål var. Att få saker gjorda, vid rätt tillfälle och på rätt plats. På ett enkelt sätt. Hade jag tappat tålamodet?


Den kvällen när jag kom hem satte jag mig ner, med papper och penna. För mig var det modigt att faktiskt släppa alla tekniska hjälpmedel för att börja använda en simplare metod. Sen började jag skissa, rita och bara få ner mina tankar. Tillslut hade jag hittat ett mål och ett motto som lever kvar - keep it simpel stupid!


Mitt bästa tips när du ska skapa en ny struktur i ditt liv - Våga ha tålamod. En bra start är kanske att du gör en förändring, sen veckan därpå en till. Tänk på det när du planerar din tid, dina timmar, din vecka, månad, år. Vi har alla lika mycket tid. Frågan är bara vad du tänker göra med din.Det tar ett tag innan förändringen ”sitter”, och i början får du påminna dig själv. Men ha tålamod med dig själv. Våga igen och igen. För träningen är själva livet. Våga stanna upp mitt i den stressade världen och ta ett steg tillbaka, ge dig själv lite tid. Det är inte den dyraste appen, den bästa telefonen, eller den perfekta pennan som faktiskt gör jobbet eller förändringen - det är du.Cecilia DolkCecilia är en av våra sommarbloggare denna sommar.Se hela listan här. Hon är en nörd med förkärlek för struktur, postit-lappar,lchf, tv-spel, organisering och logistik. Hon har varit aktiv i flera föreningar genom åren och en av initiativtagarna till Berättelsefrämjandet.

Bilderna är tagna av Filip Lindström, Berättelsefrämjandet

Kommentera

Martin Lindeskog

Martin Lindeskog skriver:

#1 - 2012-07-30, 11:53

Cecilia,

Du har skrivit en inspirerande post! smile Jag har haft tålamod med mitt strukturarbete under lång tid! K.I.S.S! är en bra metod. Har du hört talas om “personal kanban”?

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.