STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

07 Jan

Mina sju mest dyrköpta strukturmisstag hittills


Datum: 2010-01-07 08:10 Kommentarer: 4 st

Handen på hjärtat, också en struktör gör strukturtabbar ibland. Det är så sant som det är sagt: det är av misstagen man lär sig.

Här är mina sju mest dyrköpta misstag när det gäller struktur. Låt det inte hända dig.

 • Jag har summerat möten jag haft först efter en vecka (för att det “varit så mycket”).
  Konsekvens: Material jag lovat att skicka gick iväg långt senare än jag önskat.

 • Jag har låtit den fysiska inkorgen i min väska växa till sig och bli riktigt full innan jag tömmer den och processar allt, istället för att göra det direkt när jag kommer till kontoret.
  Konsekvens 1: När jag väl ska gå igenom den, är det ett hästjobb som tenderar bli uppskjutet.
  Konsekvens 2: Viktiga lappar döljs i mängden och dyker upp först när jag tömmer den. Då kan det vara i senaste laget.

 • Jag har underlåtit att ha hängslen och livrem när jag bytt från en telefon till en annan, så synkningarna med Outlook inte funkat riktigt. D v s, jag har bokat möte i kalendern i den nya telefonen, som jag inte fått igång synkningen på.
  Konsekvens: Jag har missat ett kundmöte (förlåt, Irene). Det är inget bra första intryck om man är struktör.

 • Jag har låtit mig bli så uppslukad av att leverera ett material innan deadline att jag lagt morgonrutinen åt sidan och missat att kolla dagens kalender.
  Konsekvens: Jag har missat ett annat kundmöte (beklagar återigen, Kerstin) och upptäckte det inte förrän efter den andra sakens deadline. Det vill jag aldrig vara med om igen. Föreställ dig hur noggrann jag är med kalenderkoll numera.

 • Jag har blivit ombedd att fixa en grej och tänkt “Ah, det där (vi sade) kommer jag att komma ihåg. Jag behöver inte skriva upp det.”
  Konsekvens: Det är klart att jag har glömt, eftersom jag litat på att jag var färdig när att-göra-listans uppgifter för dagen var avbockade.

 • Jag har skjutit upp triviala saker att göra till sedan, även om jag lika gärna skulle kunna fixa dem nu direkt.
  Konsekvens: Jag har för mycket att göra sedan, när jag istället skulle kunna vara fri från dessa trivialiteter (som nu börjar bli brådis).

 • Jag har låtit mail ligga kvar i mailboxen istället för att skapa att-göra-uppgifter av dem, eftersom de inneburit att jag ska göra något.
  Konsekvens: Jag har omedvetet börjat betrakta mailboxen som dagens att-göra-lista, vilket fått till följd att jag “glömt” min egentliga lista. Jag har trott att jag var klar när mailboxen var tom, men vet du vad? - På att-göra-listan fanns fem, tio saker till som måste bli klara idag.

Gör så här istället

Hur ska du då göra istället för som jag har gjort i exemplen ovan? Tja, vi kan väl vara överens om följande rättesnören:

 1. Töm din fysiska inkorg varje dag (också din portabla dylika om du har en sådan i väskan).
 2. Skriv ut kalender, att-göra- lista och viktiga kontakter när du byter telefon eller dator, så du har dem lättillgängliga på papper även om tekniken strular.
 3. Håll fast vid dina rutiner och dina strukturverktyg, även om det är en extra intensiv period. Stressen gör inte arbetet enklare.
 4. Det du kan göra när du har tid över, gör det då. (Behöver du vila, har du inte tid över.)
 5. Ha en enda att-göra-lista. Gör att-göra-uppgifter av mail du inte svarar på med en gång.

Vad du gör, gå inte i dessa mina fällor.

Hur har du gjort?

Vad är ditt största strukturmisstag? Kommentera nedan och dela med dig av din värsta erfarenhet när det gäller struktur. Ditt misstag inspirerar mig till nya tips, så jag är dig tacksam.

Kommentera

Mariah ben Salem dynehäll

Mariah ben Salem dynehäll skriver:

#1 - 2010-01-07, 14:06

Hej David!

Mitt största strukturmisstag är att inte boka in tillräckligt med tid mellan möten för ex resor och reflektion.. Konsekvens: jag blir stressad och har svårt att vara närvarande i nuet eftersom jag redan tänker på nästa möte och hur jag ska hinna dit i tid! Nu för tiden brukar jag avsätta minst 30 min extra för att skapa lite luft! Då gör det heller inte så mycket om mötet drar över tiden..
Kram Mariah

Shop

Shop skriver:

#2 - 2010-01-08, 15:47

Strålande, Mariah! Det misstaget är du nog inte ensam om att ha gjort. Trettio minuter extra låter som en utmärkt regel. Tackar!

Lisa Flink

Lisa Flink skriver:

#3 - 2010-01-11, 15:55

Hej David!
Jag gör ofta misstaget att vara väl tidsoptimistisk med mina planerade göromål för dagen och veckan, vilket ofta leder till ett dåligt samvete för att jag inte hinner det jag tänkt. Hur jag kommer undan det? Jag har ännu inte lyckats bryta detta helt, men försöker tänka på det varje gång jag skriver mina listor och blir nog lite bättre varje gång ändå.
//Lisa.

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#4 - 2010-01-12, 10:24

Lisa: Det känner jag igen. För mig kan det yttra sig i att jag överskattat hur många möten jag hinner ta på en dag när jag också har många “ensam-arbetes-uppgifter” att göra.

Jag satte upp en tumregel för mig själv: “Max två möten per dag, men inga på fredagar.” Det gjorde skillnad för mig.

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.