STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

04 Jan

"I want you to turn off your cellphone"


Datum: 2010-01-04 09:31 Kommentarer: 0 st

För ett par veckor sedan, besökte jag Fläkt Woods i Växjö för att hålla kurs i personlig effektivitet för deras personal. Fläkt Woods är en världsomspännande koncern inom ventilationslösningar och de är dominerande inom sitt fält.

Att möta dem var imponerande på många sätt. En sak var det jag såg när jag strosade runt i kontorslandskapet innan vi skulle dra igång.
På dörren till ett av konferensrummen och på väggen intill, satt det två lappar.

Den här.

Och den här.

Jag tycker om att de har kommit överens om några ramar de behöver hålla sig inom för att arbetet ska flyta smidigt. I detta fall gäller det möteskultur och att springa ut från möten för att ta ett telefonsamtal.

De fyra mötesriktlinjerna är alltså:

  • Always be in time for meetings
  • Never talk in the phone during meetings
  • Switch off or put the phones in silent mode during meetings
  • If you have to take an important call during a meeting, step out before you answer

Behovet av den andra skylten, att man ska ta telefonsamtal i ett tomt konferensrum, kommer sig av att de sitter i öppet kontorslandskap.

Enkla, tydliga ramar skapar plats för kreativitet

Det finns säkert de som tycker att regler som dessa är ett utslag av petimetermentalitet och att de kväver kreativitet, men för mig slår enkla riktlinjer som dessa effektivt undan benen på frustrationsmoment som verkligen sänker vardagseffektiviteten i arbetsgruppen.

På mina kurser brukar vi göra en kartläggning över vilka tidstjuvar deltagarna upplever finns i vardagen. En av de som alltid är med, varje gång, är ineffektiva möten där folk kommer sent, har telefonen på eller springer ut ideligen. Så, visst behövs det riktlinjer.

Men, funkar det?

Man kan fråga sig hur stor effekt en lapp på väggen har. Fredrik, min värd på Fläkt Woods, intygade att sedan de kom överens om riktlinjerna har förbättringen varit markant. Han sade:

“Det kunde vara ännu bättre, men vi märker en tydlig skillnad.”

Hur gör ni?

Vilka ramar har ni kommit överens om på din arbetsplats, som gör att vardagen flyter smidigare? Välkommen att kommentera nedan.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

Commenting is not available in this channel entry.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.