STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

20 Jun

Härma!


Datum: 2017-06-20 18:01 Kommentarer: 0 st

Har du någon, nära eller fjärran, som du tycker verkar vara oerhört strukturerad? Personen svarar alltid på dina mail, blir klar med det den ansvarar för med god marginal, tycks ha koll på det mesta och är kolugn i de flesta situationer ni råkar ut för.

En förfinande ledtråd
Önskar du att du också var sådan - om inte helt och hållet så i någon del av det? Det är förmodligen något hos den här personen eller hur den agerar som du håller för högt och som du lagt märke till för att det skiljer sig från hur du gör, åtminstone hittills. Det är en gåva i dubbel bemärkelse. Dels framträder ett område i ditt arbetssätt där du vill förfina, dels har du här en förebild från vilken du kan få en ledtråd till hur du kan förfina.

En efterapning av önskat slag
En del av oss lärde oss som barn att det är fult att härma, men i det här fallet tycker jag absolut att det är fint.

Det är smickrande för den du låter dig inspireras av att få vara en förebild. Om du förenklar hur du arbetar, gagnar det dina kollegor, kunder och vem som helst som du har att göra mig - utöver dig själv.

Gör så här
Vill du aktivt låta dig inspireras av någon annan i dina struktursträvanden, gör så här:

 1. Fråga dig själv vem du tycker är en fena på struktur och ge dig ett par minuters betänketid.

 2. Fråga dig vad i hur den här personen agerar du finner briljant och som du vill lyckas med själv.

 3. Om personen finns i din närhet, fråga hur den gör för att lyckas med det där fantastiska och lyssna noga på svaret.

 4. Om personen är fjärran och du inte är komfortabel med att fråga, gissa vad den gör för att lyckas. Fråga dig till exempel hur den här personen skulle ha gjort i en given situation du själv tycker är svår. Om du var sådan, hur skulle du göra då?

 5. Vaska fram vad konkret du skulle kunna ta efter.
  • är det något särskilt verktyg personen använder?
  • är det en återkommande vana?
  • är det något visst personen gör när något klurigt inträffar i jobbet?
  • är det något personen säger eller frågar i en dialog, som gör allt så oerhört lättare senare i processen?

 6. Gör det du behöver göra för att anamma det föredömliga direkt eller skapa en att göra-uppgift om att du ska göra det, om du väljer att göra det senare.

En generös snålskjuts
Om du aktivt tar intryck av personer du upplever är mer slipade på något du själv vill förbättra dig inom, tar du en genväg till dit du vill. Du är inte utlämnad till din egen personliga förmåga att finna lösningar, utan drar nytta av ansträngningar andra gjort tidigare - utan att det kostar dem något alls. Istället kommer den stärkta strukturens goda effekter som sagt fler än dig till gagn.

Hur gör du?
Var finner du inspiration till att bli mer strukturerad och förfina dina arbetssätt? Berätta gärna om din inspirationskälla i en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.