STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

20 Jun

Hur små lappar kan få oss att göra det vi sedan ville


Datum: 2017-06-20 18:05 Kommentarer: 0 st

Att ha ambitionen att förbättra sitt arbetssätt är en sak - att i vardagen göra på det nya sättet är en annan. Visst kan det vara en utmaning att sätta en ny vana och visst är vi glada för varje knep som kan hjälpa oss att göra det lättare.

Om du inte gör något på det nya sättet utan istället fortsätter på det gamla sättet (fastän du bestämt dig), behöver det inte bero på att du är omotiverad att göra det ”rätta”, utan att du riktar din uppmärksamhet åt fel håll och på fel sak. Det framgår av en studie av Gaurav Suri och James J Gross vid Stanford University från 2015.

Mer nytt och nyttigt
Forskningsstudien visar en stark korrelation mellan vad vi råkar se och vad vi väljer att göra. Suri och Gross fann att det såldes fler äpplen i företagskafeterian när de satte en skylt med texten “Äpplen” på korgen med äpplen, att fler tog trappan istället för rulltrappan när skylten “Stairs or escalator?” satt uppe (och till och med när skylten bara visade texten “Escalator?”) och att fler valde att trycka på knappen för att byta från en obehaglig bild till en neutral bild när knappen fick en blinkande rund ram runt sig (läs studien för att titta närmare på hur experimenten gick till).

Det som syns ser vi att det finns
Forskarnas tolkning av resultaten var att det vi uppmärksammas på styr vårt val, även om vi inte blir specifikt uppmanade att välja något av alternativen. Det innebär att vi kan hjälpa oss själva att välja det nya genom att helt stilla uppmärksamma oss på att vi just i den stunden har ett val.

Det innebär också att vi kan hjälpa oss att inte välja “det gamla” (eller vad som helst som vi inte vill lägga tid på, för den delen) genom att låta sådant försvinna ur vår åsyn som skulle locka oss att göra det vi sedan önskar att vi inte hade ägnat tid åt. Kaninhålsapparna jag skrev om i ett tidigare strukturtips är alltså ett exempel på just detta.

Gör så här
Vill du med avstamp i Suri och Gross studie göra det lättare för dig att välja “det nya” arbetssättet, gör så här:

 1. Fundera på vad för ny vana du just nu brottas med att anamma.

 2. Var skulle du kunna sätta en skylt (utformad på ett sätt som du trivs med) för att uppmärksamma dig på att du har ett val och vad skulle du skriva på den? Är det ett ord? En enkel fråga till dig själv? En symbol bara du förstår, kanske? Själv har jag lätt för att göra annat än att packa upp de kvitton och annat pappersmaterial (inte mycket, men ändå) jag stoppat ner i väskan i hastigheten på resa ur väskan när jag är åter på kontoret. Därför sätter jag nu en lapp med texten “Papper, månne?” i väskan så att jag ser den när jag plockar upp datorn. Det tror jag blir bra.

 3. Också, om du vill, där du sitter och arbetar rent fysiskt, ta en titt på vad du ser och se till att du där och då ser det som påminner dig om att göra det du vill och inte sådant som får dig att göra sådant du sedan önskar att du inte hade lagt tid på. Du FÅR lägga tid på sådant som inte är nyttigt, men nog vill du göra det när du vill snarare än när det bara blir så?

 4. Titta också på din datorskärm. Ser du sådant som får dig att ägna dig åt den uppgift som är den rätta just nu? Skymtar du istället sådant som du antingen ska göra sedan (så fort du får tid över) eller sådant du lockas att göra nu direkt, men som du sedan skulle ångra att du lade tid på? Du kan till exempel:
  • Tömma datorskrivbordet så att du där slipper se ikoner som påminner dig om sådant du just nu inte gör.
  • Maximera fönster så att du inte kan se annat än det du håller på med.
  • Använda Mac-appen HazeOver för att mörka de fönster som inte är i fokus just nu, så du slipper bli distraherad av det som ligger i bakgrunden då du inte vill arbeta i fullskärmsläge. Jag har tyvärr inte hittat någon motsvarighet för Windows. Har du?
  • Stäng eller minimera fönster där saker rör sig från bakgrunden, såsom bannerannonser, chatflöden et c.

 5. Vad är det första steget du kan ta för att skapa det där du vill bli uppmärksammad av? Gör det nu eller skriv en att göra-uppgift av det.

Valda vänliga vinklar
Om du medvetet gör dig uppmärksam på det du på förhand vet att du kommer vilja ha valt, kommer du att lättare göra på det nya sätten och etablera dina önskade strukturvanor. En liten skylt här, en vänlig vink från dig själv där, gör att din vardag blir smidigare snabbare och med mindre ändringsansträngning för dig.

Hur gör du?
Hur gör du för att enkelt uppmärksamma dig på saker du annars omedvetet väljer bort? Kanske har du en kul lösning du vill dela med dig av till mig? Om du har det, dela med dig i en kommentar!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.