STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

01 Oct

Gör det lätt att bocka av


Datum: 2010-10-01 13:12 Kommentarer: 0 st

Vi som gör vårt bästa att vara strukturerade, gör det för att vi vill ta oss framåt; vi vill ha en framåtskridande rörelse i vårt liv, i vår karriär eller i vår verksamhet.

Hur detta “framåt” ser ut, är olika för oss alla, men det gemensamma är att vi bestämmer oss för att åstadkomma någonting och sedan arbetar vi så smidigt som möjligt för att lyckas.

Därför behöver vi dels se om vi faktiskt rör oss framåt, dels definiera saker som vi aktivt kan göra så att vi verkligen tar steg i den riktning som är rätt för just oss.

Det är alltså av avgörande betydelse hur vi sätter upp våra mål och hur vi stakar ut vägen för att nå dem.

Ju mer konkret du definierar, desto lättare kommer det vara att uppfylla målet och slutföra uppgiften. Varför? Jo, desto mer uppenbart kommer det att vara om du är på väg att nå målet eller ej. Är du inte det, är det lättare att komma på distinkta saker att göra för att öka chansen att nå målet, om det i sig är tydligt och konkret uttryckt.

Ett luddigare OS

Tänk om friidrottsgrenarna i OS skulle vara lika luddigt definierade som vi ibland definierar våra mål, milstolpar och uppgifter?

Ta till exempel stjärngrenen 100 m sprinterlöpning. Tänk om starten inte gick med startpistol, utan löparna startade “omkring lunchtid”? Tänk om målgången inte avgjordes med målfoto, utan den löpare vann som först sprang “ungefär hundra meter, mer eller mindre”?

Om du nu inte vann, vad skulle du då förändra för att vinna nästa gång? Ska du starta tidigare och i så fall hur mycket tidigare? Inom vilka gränser? Eller, ska du kanske springa litet kortare? Men, hur mycket kortare får man springa, då loppet ska vara “ungefär hundra meter”?

Det blir väldigt luddigt och osäkert och det är lätt att tappa intresset. På något sätt skapar det inte samma spänning och OS hade säkert inte varit en så stor succé.

Istället är det väldigt exakt uttryckt precis var någon ska vara, som första person (precis över mållinjen), och startar man inte exakt då starten går, är man ohjälpligt sist. Loppet avgörs med målfoto, på hundradelen av en sekund när.

Gör så här

Formulera dig och definiera mål, milstolpar och uppgifter så att det är lätt att bocka av dem.

Du gör det möjligt att bocka av genom att vara tydlig i din formulering. Använd vår rika, svenska satslära:

 • Vem ska skicka vad i vilken form till vem och när?
 • Vem återkommer till dig med vad före när?

Du gör det också lätt att bocka av genom att kvantifiera på olika sätt:

 • tre nya kunder
 • tio gånger under året
 • fyra gånger efter varann
 • 92 miljoner kronor
 • 35% marknadsandel enligt en specifik definition av marknaden

Du gör det genom att tidsbestämma:

 • Just “då” ska det här förhållandet råda
 • Just vid årsskiftet ska balansräkningen se ut på det här sättet
 • Den 1 juni ska den nya produkten gå i produktion
 • Andra halvåret ska vi omsätta X kr

Ju mer distinkt formulerat, desto tydligare resultat

Det är först när det hela är distinkt definierat man kan nå ett resultat, eller snarare, det är först då man kan se att man når ett resultat. Resultatet kan du nå ändå, eftersom du faktiskt springer framåt, men du kan inte se huruvida du når det och om du inte når det, har du svårt att veta vad du ska justera för att nå det nästa gång.

Så, är det viktigt för dig att du tar dig framåt och har du valt god struktur och systematiska arbetssätt som medlet för att ta dig och din verksamhet dit du vill, gör det lätt för dig att bocka av.

Hur gör du?

Vad mäter du för att säkerställa att du tar dig och din verksamhet framåt i rätt riktning?

Berätta i en kommentar!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.