STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

26 Jan

Låt datorn skriva i ditt ställe


Datum: 2016-01-26 01:40 Kommentarer: 2 st

Jag vill göra det så lätt för mig som möjligt, hela tiden. Att förenkla är en av mina starkaste drivkrafter. Det är verkligen en njutning att till exempel se datorn göra det jobb jag tidigare gjort.

De strukturverktyg jag gläds åt mest de senaste veckorna är textexpansionsverktyg. Det är alltså små program som skriver text så jag slipper skriva den.

För mig handlar det om vissa sorters mail jag skickar inför och efter mina uppdrag. Det kan också vara att jag i mailform ber någon göra något som hon gör då och då, men med något unikt inslag varje gång. Det kan vara kundföretagsnamn som är särskilt långa, som jag skriver ofta och som jag har lätt att skriva fel.

Vips var det skrivet!
När jag ska skriva något som jag ofta skriver och som jag vill slippa skriva om och om igen, skriver jag bara en förkortning om tre, fyra tecken, varpå programmet ersätter den förkortningen med hela den textmassa jag vill slippa skriva.

Härligt. Det är som att se arbete göras utan att behöva anstränga mig det minsta.

Har du inte haft förmånen att använda ett textexpansionsverktyg tidigare, rekommenderar jag dig att testa.

Gör så här
Du kan göra detta på olika sätt.

  • Antingen, ladda hem ett textexpansionsprogram, till exempel TextExpander för Mac eller Texter alternativt Phrase Express för Windows. Testa och utvärdera.

    Nu har du textexpansionsfunktionen tillgänglig överallt i alla program, om du så mailar eller skriver ett dokument.

  • Eller, om du har en IT-avdelning som inte är så förtjust i att du hittar saker på internet som du sedan installerar på din dator, kan du åtminstone fylla Words eller Pages autokorrigeringsfunktion med de fraser du vill slippa skriva och koppla förkortningar till dem.

    Visst, du har inte tillgång till funktionen i alla program, men det är i alla fall ett steg närmare en enklare vardag.

Mindre repetition ger utrymme till kreation
Om du använder ett textexpansionsprogram kommer de små rutinskrivuppgifterna att vara så mycket enklare och gå snabbare. De små saker som bara måste fixas i vardagen blir lättare avklarade och du får tidigare utrymme till de uppgifter som verkligen är unika och som kräver din fulla koncentration.

Mer arbete gjort och mer tid till det som är viktigt, helt enkelt.

Hur gör du?
Hur har du använt ett textexpansionsprogram? Skriv gärna en kommentar och berätta om din upplevelse.

Kommentera

Mattias

Mattias skriver:

#1 - 2016-01-26, 17:18

Vill man inte installera något på OSX så funkar den inbyggda (Systeminställningar - Tangenbord - Text) helt okej för mindre ändamål, typ skriva ut sin mailadress. (den klarar i för sig längre grejer, men det blir svårt att överblicka). De synkas även till dina andra Apple-prylar vilket är rätt trevligt.

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2016-01-27, 10:21

Mattias: Tack! Den finessen har jag inte tänkt på. Absolut väl värd att använda. Jag testade nu och skrev en där upplagd förkortning i Textredigeraren, men inget hände. Behöver jag aktivera detta mer än genom att lägga till förkortningar i Systeminställningar? //David

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.