STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

20 Jun

Lägg ut en lös tråd medvetet


Datum: 2017-06-20 18:09 Kommentarer: 0 st

Då och då har vi uppgifter som behöver bli gjorda snart, men som vi av någon anledning tenderar prioritera ned till förmån för andra uppgifter. Vi vet att vi har “det där” att göra, men vi ska bara ta “det här” (något annat, alltså) först. Dagarna går utan att vi kommer igång med det där som snart bör vara klart och rätt som det är, återigen, blev det kort om tid mot slutet och vi får slita hårt en bra bit in på kvällen för att hinna få det klart när vi har sagt.

Det behöver inte bli så, för vi kan hjälpa oss själva att vilja välja “den där” uppgiften i första hand och få den gjord med bättre framförhållning.

Lägg fram istället för att skriva upp
Min goda vän Ulla-Lisa berättade för mig häromdagen att hon på seneftermiddagen lägger fram och/eller påbörjar det hon vill sätta igång med direkt morgonen därpå. Detta istället för att skriva morgondagens att göra-lista innan hon går hem dagen innan, som många gör. Som jag ser det, lägger hon ut en “lös tråd” medvetet för att lätt välja rätt nästa gång hon är tillbaka på samma plats eller öppnar datorn igen.

Det oavslutade är påtagligt
Om du har läst dessa återkommande strukturtips länge, minns du möjligen att jag för ett tag sedan skrivit om Zeigarnik-effekten - det fenomen den ryska psykologen Bluma Zeigarnik fann som innebär att vi lättare minns oavslutade uppgifter än avslutade. Tja, rent av hänger de oavslutade ofta som lösa mentala trådar och “retar” vår uppmärksamhet så att vi känner ett tvång att ta hand om dem, avsluta uppgiften och metaforiskt knyta fast dem för att få ro.

Det kan vi dra nytta av, till förmån för oss själva.

Gör så här
Har du nu något du behöver slutföra de närmaste dagarna samtidigt som andra uppgifter lätt tar överhand, gör så här:

  1. Lägg innan du går hem på eftermiddagen fram det du ska göra morgonen därpå så att du inte kan undgå det. Där du lägger det kan vara såväl på din dator som på ditt fysiska kontor. Slå upp materialet på skrivbordet så att det är öppnat och du “landar mitt i” när du kommer hit nästa gång.

  2. Börja så smått på uppgiften redan nu, riktigt smått, så att du skapar en lös tråd. Det kan handla om bara en minuts arbete och sedan avbryter du mitt i - utan att lägga undan någonting.

  3. När du är tillbaka (kanhända efter en god natts sömn), lägg märke till om och hur det du lagt fram pockar på din uppmärksamhet och om det är någon skillnad för dig när det gäller att få saken gjord.

  4. Visar det sig att, när du kommer “dit” nästa gång, är det inte den lösa tråden som är den uppgift som har högsta prioritet - lägg tillbaka det du lagt fram, stäng dokumentet, ta bort ikonen från skrivbordet och gör en reda att göra-uppgift av den. Annars är den bara något som distraherar dig från det du egentligen, med dessa nya förutsättningar, behöver få gjort just nu.

Skapa en enda lös tråd och inte flera (även om det är mycket du behöver få gjort snart). Att placera ut många lösa trådar samtidigt är att göra tillvaron onödigt stressande, för med Zeigarnik-effekten drar det lösa mental kraft så länge det är olöst (till synes paradoxalt nog).

Lätt rätt
Om du medvetet och med berått mod lägger ut en lös tråd hjälper du dig själv att få denna rätt sak gjord så fort du är tillbaka där du lade ut den, att döma av vad Bluma Zeigarnik fann. Du kommer snabbare igång med det som snart ska vara klart och riskerar i mindre utsträckning att bli ofrivilligt upptagen av andra uppgifter som egentligen lika gärna kunde göras senare.

Hur gör du?
Hur gör du för att lätt komma igång med något du vet att du behöver göra så fort du är tillbaka på en plats? Har du månne ett annat knep? Dela gärna dina bästa knep och tips i en kommentar så får andra glädje av dina erfarenheter med. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.