STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

20 Jun

Det som ”ska ut” blir lätt liggande kvar


Datum: 2017-06-20 18:07 Kommentarer: 0 st

Häromveckan, i ett samtal med en kund som hade bekymmer med hur de skulle sprida nödvändiga kunskaper till flera nyanställda på kort tid, visade det sig att en av medarbetarna för ett tag sedan hade skapat en mängd lathundar som på ett enkelt sätt samlade det de nytillkomna behövde lära sig.

Lathundarna användes däremot inte, utan hade blivit liggande i en mapp i väntan på att de “skulle få ut dem”.

Den sista, avgörande knycken
Fenomenet är vanligt. Vi skapar något förenklande eller förfinar en rutin och vi faller på att vi “ska få ut det”. Det blir liggande kvar. Orsaken kan vara att vi som är experter på rutinen inte är de mest slipade på att “få ut” förändringen av den - det avslutande momentet som är kritiskt för att det vi skapat ska göra skillnad. Det kan också vara så att vi har ont om tid och den tid vi avvarade för att skapa det förenklande gick åt till just det. När vi var klara och “bara skulle få ut det”, hände något oförutsett som vi behövde fokusera på istället. Måhända är vi så koncentrerade på att finna en lösning på det komplicerade att när vi gjort det, pustar vi ut och glömmer att “få ut det”.

Spalta upp de enskilda stegen
Oavsett orsak, kan vi hjälpa oss själva genom att tydligare definiera vad det innebär för aktiviteter att “få ut”. Ska vi be någon om något, skicka något, skriva något, publicera något någonstans - eller vad?

Gör så här
Är du nu i färd med att skapa något som sedan “ska ut”? Om så, fråga dig redan nu:

  • Vem ska det ut till? Dig själv? Dina kollegor? Andra?

  • Hur når du dem (eller dig, i stunden)? Är det i ett möte, med en lapp, med en artikel på intranät, genom en genväg placerad på precis rätt ställe?

  • Vad är det för att göra-uppgifter (med ett verb i vardera) du behöver slutföra för att du “ska få ut” det skapade? Lägg till dem till din att göra-lista och du är ett snäpp närmare att det förenklade får verkan.

Önskad effekt blir av
Om du konkretiserar de sista stegen i processen tydligare än att ni “ska få ut” det skapade, är chansen större att det ni gjort får den verkan ni önskar. Risken är mindre att det briljanta ni tagit fram blir liggande under det att du går vidare och skapar fler saker.

Hur gör du?
Hur gör du för att de förenklingar du får till också sätts i verket? Att ändra en rutin kräver som bekant en extra insats, så har du något knep för att få det att bli av? Skriv gärna en kommentar och dela med dig. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.