STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

30 Jul

"Jag ska bara ..."-metoden för att komma igång


Datum: 2015-07-30 11:38 Kommentarer: 0 st

Ibland är det nära till deadline och för en del av oss frestar det att skjuta upp uppgiften ifråga ett litet tag till, för än brinner det inte helt i knutarna.

Ställtid i all ära, men många gånger är inte det upprepade uppskjutandet något som hjälper oss. Ju senare vi sätter igång, desto stressigare blir det och desto mer lovar vi oss själva att vi aldrig mer ska börja så sent.

Så, vi behöver göra på ett nytt sätt och känner du dig träffad, kanske knepet jag idag skriver om skulle hjälpa dig komma igång tidigare med sådant du mot din vilja skjuter framför dig.

Bara lite är inte lika avskräckande
Med inspiration från en välbekant barnboksfigur kallar jag det hela för "ska bara-metoden".

Se den som ett sätt för dig att i vänlig ton locka dig själv till att komma igång med en prestationsångestladdad uppgift som brådskar.

När du upptäcker att du tar varje chans att göra något annat (läs "Facebook", "sociala medier", "en kaffe till" eller vad som helst annat som lockar) än det som brådskar, säg till dig själv: "Du behöver inte dra dig för att hugga tag i den där uppgiften, för du ska inte göra hela nu. Du ska bara ..." och så hittar du på något riktigt enkelt, litet och snabbt som du "skulle kunna bara"... .

Nio korta saker
Vill du ha idéer på vad det skulle kunna vara (som du skulle kunna bara)?
Här är nio idéer på saker vi kan göra under en "ska bara-stund".

  1. Skapa ett nytt dokument och namnge det.

  2. Googla fram kontaktuppgifterna.

  3. Skriva fem snabba stolpar om vad jag vill få med i mailet.

  4. Lista mina spontana (inte slutgiltigt definitiva) tankar om innehållet i de tio avsnitten Helt kort skumma igenom den aktuella veckan i kalendern för att se vad jag har för andra åtaganden.

  5. Sprida ut det material jag hittills samlat på mig på besöksbordet; bara för att få en överblick över var jag står.

  6. Snabbt lista det jag tänker behöver göras innan inlämning.

  7. Gå in i mappen och ta bort allt material jag ser är föråldrat och därmed överflödigt.

  8. Slå en snabb signal till kollegan och stäm av hur långt han har kommit. Skulle han fråga hur det går för mig, kan jag lugnt säga "Jag sitter med det precis nu.".

  9. Gör alltså det där du "skulle kunna bara", känn dig riktigt nöjd med dig själv för att du nu kommit igång och bli inte förvånad om du helt plötsligt skulle ha lust att jobba vidare med det du tidigare drog dig för. Att vara igång och få tidigare obekväma saker gjorda ger lätt mersmak.

Bedra dig själv en smula
Om du tar till en metod som "ska bara ... "-metoden, får du till slut gjort det där du dragit dig för och som du känt ångest för. På ett enkelt och lekfullt sätt lurar du dig så smått att komma igång och få gjort det du bör. Ett nyttigt sorts självbedrägeri, således.

Hur gör du?
Hur gör du för att sluta skjuta upp? Skriv och berätta i en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.