STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

02 Aug

Hur du kommer ihåg att ta en paus


Datum: 2015-08-02 11:46 Kommentarer: 0 st

Tycker du om att jobba? Har du lätt att komma upp i ett högt arbetstempo där du njuter av att göra, bocka av, skicka, bocka av, svara, bocka av, sammanställa, bocka av och så vidare? Händer det att du kommer på dig själv med att plötsligt ha arbetat intensivt i tre- fyra timmar utan att resa dig?

Du tittar upp från datorn, något vimmelkantig och tänker "Hm, var är jag?". Tja, det där sista var kanske att dra det hela till sin spets, men om du känner igen dig i stora drag, är du i gott sällskap.

En del av oss glömmer lätt att ta paus.

Om du inte minns, bli påmind
Skapa någon slags struktur som hjälper dig att komma ihåg att ta paus.

Om du inte tar paus blir du trött. Då blir det jobbigare att komma igång med de saker du känner att du borde få gjort. Om du inte tar paus blir det jobbigare att helt enkelt göra allt du har att göra.

Gör så här
Här är fyra idéer på vad du kan göra.

  • Lägg in i kalendern en återkommande, tio minuter lång mötesbokning med alarm kl xx:50 varje timme under din arbetstid.

  • När du sätter dig att jobba, sätt telefonens timer på 50 minuter.

  • När du jobbar, gör det i intervall som i Pomodoro-tekniken.

  • Det finns en app också för detta, till exempel Break Time för iPhone. Jag har inte hittat någon bra motsvarighet för Android. Kanske känner du till någon?

Mer paus blir till mer gjort
Om du gör något strukturellt för att lättare bli varse att det är dags för en paus, kommer du orka längre och vara mer alert under tiden. Detta förutsatt att du verkligen tar paus när du blir påmind om att göra det, alltså.

Du gör avbrott och får intryck som inte handlar om arbetet och det är högst sannolikt att du får nya perspektiv på den uppgift du jobbar med. Lägger du arbetet åt sidan för en stund och läser några rader skönlitterärt avkopplande tillbakalutad, ska du inte bli förvånad om det du läst smittar av sig på hur du löser din arbetsuppgift senare. Korsbefruktning var ordet.

Hur gör du?
Hur gör du för att komma ihåg att lyfta blicken ibland, även innan det är absolut nödvändigt? Skriv gärna en kommentar och berätta. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.