STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

14 Sep

“Jag läser, alltså gör jag något”


Datum: 2011-09-14 13:30 Kommentarer: 0 st

Har du en läshög?

Om du har det, när du tittar på din läshög, vad känner du då? Längtar du efter att få avnjuta det material som ligger där, när du har tid att läsa det? Eller, förknippas högen med dåligt samvete, stress och ett sug i magen, eftersom den innehåller saker du tycker att du borde ha läst för länge sedan? Börjar det nu bli bråttom att få den där tiden att hinna läsa in materialet ifråga?

En uppgift bland andra

Alltför få som jag träffar betraktar läsning som en arbetsuppgift bland andra. Många gånger är ju läsning värdeskapande precis som vilken att-göra-uppgift som helst. Det kan handla om ett material vi behöver läsa in inför en förhandling, det kan vara branschnyheter som vi gör bäst i att hålla oss à jour med.

När jag arbetar på tu man hand med kunder och processar igenom allt det som finns i högar på skrivbordet och i brevkorgarna, händer det att vi hittar en urklippt artikel, en tidning, en bok, en broschyr, en rapport eller en hophäftad bunt blad. Jag frågar då: “Innebär den här att du ska göra någonting?”, varpå kunden ifråga svarar: “Den där, ja. Nej, det är bara någonting jag ska läsa, så den kan ligga där så länge.” I läshögen.

“Att läsa” är ett verb, precis som “att maila”, “att ringa”, “att fixa”, “att skriva”, “att attestera”, “att sammankalla”, “att förbereda” och “att mötas”. Som jag ser det, bör vi betrakta “att läsa” som en att-göra-uppgift vilken som helst. När det gäller skönlitteratur och läsning för nöjes skull tycker jag förvisso inte att man ska sätta upp det på att-göra-listan. För mig skulle det förta en del av njutningen. Utan, det jag främst menar är det material vi har att läsa in i vårt jobb, såsom en rapport, ett förberedelsematerial eller något annat.

Knappast bara i förbifarten

Det är lätt hänt att vi betraktar läsning som något vi ska göra i förbifarten eller när vi har tid över. Men, många gånger tar det man ska läsa in lika långt som en genomsnittlig att-göra-uppgift. Så, varför inte sätta upp också läsningen på att-göra-listan? Det är ju en uppgift som behöver få rätt prioritet i relation till allt annat vi har att göra.

Risken är annars att vi får en läshög som växer sig högre och högre, eftersom vi aldrig avsätter tid till den. Ju högre högen blir, desto sämre samvete känner vi när vi ser på den.

Gör så här

 1. Ta fram din läshög, eller om den är riktigt stor, ta dig till din läshög.
 2. Gå igenom läshögen dokument för dokument, bok för bok och fråga dig “Är detta något jag behöver läsa innan en viss tid?”
 3. Om det är det, skapa en att-göra-uppgift som heter ungefär “Läs [materialet]”.
 4. Sätt ett förfallodatum, d v s när du behöver ha läst det.
 5. Eftersom läs-uppgifterna sällan är akuta, tenderar vi prioritera bort dem till förmån för de uppgifter som är mer bråttom. Därför är det en god idé att nu boka upp tid i din kalender när du ska läsa materialet, så du inte omedvetet lägger all din tid på möten.
 6. Lägg boken eller dokumentet i den mapp i din tickler file som representerar det första tillfället i din kalender du bokat upp för läsning av just det här materialet.
 7. Fortsätt så här genom hela högen så att det enda som är kvar i högen är sådant material som du vill läsa om du hinner någon gång, men det spelar ingen större roll när eller ens om du kommer att hinna.
 8. Ta bort de böcker, rapporter och dokument som du varken behöver eller har lust att läsa, så att läshögen blir en hög som du bara njuter av att se, eftersom där ligger möjliga positiva läsupplevelser utan krav.

Diagnostiskt prov

Om du vill, gör följande test:

 1. Betrakta din läshög.
 2. Fråga dig: “Om jag skulle ta hela den här läshögen och slänga den i en sopsäck, skulle det få några konsekvenser för mitt jobb?
 3. Om det skulle det, då finns det något i läshögen som behöver definieras som en egen att-göra-uppgift.

Hur gör du?

Hur gör du för att så smidigt som möjligt få läst det du behöver läsa? Passar du på när du ändå är på resande fot? Är läsningen ditt främsta medel för att motarbeta hotelldöden? Har du alltid med dig något att läsa i din väska, som du snabbt kan plocka upp i väntan på att ett möte ska börja?
Skriv en kommentar och berätta.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.