Ivy Lee-metoden
Datum: 2017-12-19 07:42
Idéer om hur vi enklast får saker gjort och metoder för hur vi kan bli mer effektiva i jobbvardagen har funnits i alla tider. Intet nytt under solen där. Enligt historikern Toby Lester hade också Leonardo Da Vinci en att göra-lista i en anteckningsbok hängande från sitt bälte, som en dåtida pappersapp.
Lees lista
I början av förra seklet levde en PR-expert vid namn Ivy Ledbetter Lee i USA. Det berättas att han 1918 anlitades av kontinentens största varvskoncern Bethlehem Steel Corporation — inte för hjälp med publicitet, utan med produktivitet.
I Arne Tammersk anda fick han en kvart med varje chef i bolaget, under vilken han delade med sig av sin metod för att få rätt saker gjorda fort:
- I slutet av varje dag, skriv ned sex att göra-uppgifter det är viktigt att du slutför under morgondagen — varken fler eller färre.
- Prioritera de sex uppgifterna sinsemellan
- Imorgon bitti, börja direkt arbeta med den första uppgiften och fortsätt till dess du är klar med den, varefter du sätter igång med uppgift nummer två (och så vidare).
- I slutet av dagen, om du inte hunnit med allt, låt de kvarvarande uppgifterna vara med på morgondagens lista om sex uppgifter.
- Upprepa varje arbetsdag.
Blir det här bra?
Du som har läst mina texter ett tag eller har hört mig föreläsa förstår nog att jag inte helt och fullt skriver under på Ivy Lee-metodens förträfflighet. Till exempel undrar jag var alla andra uppgifter finns i väntan på att de ska bli en av de sex uppgifterna på listan. Jag ställer mig frågande till i vilken mån vi ett halvt dygn i förväg kan bestämma vilka uppgifter som kommer att vara viktigast i morgon. Nog dyker det väl upp oförutsedda saker som ibland med rätta får högsta prioritet?
Men, det finns också nyttigt här att ta fasta på och kanske skulle Ivy Lees metod passa dig som hand i handske, så visst är den värd att berätta om.
Gör så här
Om Ivy Lee-metoden eller något enda ur den slår an en ton hos dig, gör så här:
- Tänk efter vad du vill ta fasta på ur metoden. Det kan vara allt eller bara något. Själv attraheras jag av den resoluta beslutsamheten om vilka uppgifter som ska prioriteras och det fokus detta ger.
- Fundera på hur du kan applicera det på hur du arbetar idag. Jag ska testa att mer än tidigare välja vilka morgondagens viktigaste uppgifter åtminstone troligen är innan jag avslutar dagen.
- Gör nu den förändring du behöver för att implementera din idé eller skriv en att göra- uppgift om vad du ska förändra, så att du lättare gör slag i saken senare — kanske imorgon?
Bättre och bättre, idé för idé
Om du plockar något eller allt från Ivy Lees metod och implementerar det i ditt arbetssätt, blir din struktur och din effektivitet (troligen) ett snäpp förfinad. Att på detta sätt ofta göra små förändringar baserade på idéer vi snappar upp här och där gör att vårt arbetssätt är i ständig utveckling och allteftersom formar vi vår arbetsvardagstillvaro så vi vill ha den.
Hur gör du?
Vad för annan metod har du nyss fått nys om och inspirerats av? Berätta gärna i en kommentar.