STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

24 Jan

Bestäm dig för årets strukturförbättring


Datum: 2018-01-24 15:12 Kommentarer: 0 st

Det nya året är ännu ett oskrivet blad. Kanske har du redan mycket bokat i din kalender de närmaste tolv månaderna, men nog finns där också utrymme för sådant som förfinar ditt arbetssätt och din struktur.

För, visst är väl inte heller du helt framme, där dina arbetsdagar är helt som du vill ha dem? Jag är det inte. Det var såklart saker i mitt arbete under förra året som inte fungerade optimalt; situationer i vilka jag vill göra på ett annat sätt nästa gång något liknande inträffar.

För mig, och säkert också för dig, finns det ständigt ett inslag av förfinande och finslipning av hur vi arbetar - också under alldeles vanliga arbetsdagar. Möjligen delar du också min upplevelse att detta ständiga förbättringsarbete är väldigt roligt och i det närmaste beroendeframkallande.

Så, vad vill du förbättra i din struktur i år? Säkert kommer du att göra många finjusteringar, men om du, mot all förmodan, bara skulle ha utrymme att rätta till en sak - vad skulle det vara?

Gör så här

  1. Ta en funderare på vad för strukturbrist du framförallt vill rätta till under detta året. Det kan vara vad som helst som inte fungerat helt tillfredsställande under den senaste tiden. För egen del låter jag året präglas av förenkling.

  2. Sätt ett mål på förbättringen, så att du får anledning att fira när du lyckats, för dessa vardagliga segrar vi påtagligt "tar hem" får oss att må så bra. Mitt mål är att förenkla minst 25 rutiner eller saker jag gör mer än en gång, så att jag får än mer tid, lust och ork till det jag allra helst vill ägna mig åt.

  3. Om den nya strukturen innebär att du ska göra något nytt eller något på ett nytt sätt när något särskilt händer, formulera det som en "när ..., så ..."-sats, en så kallad "implementation intention". Enligt professor Gollwitzer är det då lättare för dig att komma ihåg att göra på det nya sättet i rätt situation i fortsättningen.

  4. Vill du påminna dig själv om att göra på det nya sättet, skriv en lapp eller hitta på någon annan fysisk påminnelse som du låter "sticka ut" på något av de två sätt forskarna Milkman och Rogers rekommenderar.

  5. Medför strukturförbättringen att du ska ta fram, omforma eller skapa något som du inte gör i en handvändning - forma det till ett smärre projekt och dela upp det i mindre steg som vart och ett är kortare än en arbetsdag, så att de platsar på din att göra-lista.


  6. Du tar sedan många små steg ofta och tids nog är din struktur ett snäpp bättre och din vardagstillvaro med den.

Säkrare i mål
Om du nu i början av året bestämmer dig för åtminstone en strukturaspekt att förfina, kommer du lättare att kunna ta konkreta steg ditåt - i synnerhet när du har en intensiv vardag i övrigt. Lättare lyckas du med de förbättringar du strävar efter och tidigare får du skörda frukterna därav.

Vad förfinar du?
Vad vill du förbättra när det gäller din struktur i år? Berätta gärna om ditt struktur-nyårslöfte i en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.