STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

15 Feb

Inte ända fram är ändå en bit på väg


Datum: 2012-02-15 11:00 Kommentarer: 0 st

Ur vår att-göra-lista plockar vi uppgifter som vi tror att vi ska hinna klart på den stund vi har till förfogande just nu.

Ofta gissar vi rätt och vi lyckas slutföra uppgiften innan det är dags för något annat. Men, ibland kommer vi bara halvvägs igenom innan vi blir avbrutna av något mer akut och ibland tog uppgiften mycket längre tid än vi trodde.

Vi börjar på något och vi blir inte klara, så vi får inte glädjen att bocka av uppgiften som slutförd.

Alla har vi dagar, då ...

Hade det under en dag bara varit en enda uppgift vi inte hann klart, hade det inte varit något att diskutera, men de dagar då vi inte riktigt blir klara med något alls, är det lätt att bli frustrerad.

Vid tre-fikat utbrister vi: “Idag känns det som att jag inte får någonting gjort!” Pust.

Egentligen är vi då något orättvisa mot oss själva.

Uppgiften är inte vad den varit

Det kan kännas som att du trampar vatten. Men, så länge du jobbar kommer du framåt, även om du inte råkar hinna precis det som du en gång definierat som en att-göra-uppgift.

Du kan göra det tydligt för dig själv att du ändå får något gjort, om du formulerar om uppgiften innan du avbryter arbetet med den.

Men, om du låter uppgiften stå kvar som den ursprungligen var formulerad, känns det lätt som att du inte får något gjort, utan börjar på nytt hela tiden. Du skummar igenom att-göra-listan och tänker “Mamma mia, har jag inte skrivit ihop den där sammanställningen än?”, fast du gjort halva jobbet redan.

Gör så här

  1. Låt säga att du arbetar med en uppgift och du bara hinner halvvägs innan du måste bryta.
  2. Innan du hoppar över till den mer akuta uppgiften som du behöver prioritera nu, stanna upp några sekunder (kanske det inte behövs mer än 10) och ändra att-göra-uppgiften till vad det nu är kvar att göra, istället för vad det ursprungligen var.
  3. Bra, nu kan du gå vidare.

Bara en enkel putt kvar

När det är dags att hugga tag i uppgiften igen några dagar senare, är det lättare för dig att komma igång med att slutföra andra halvan, eftersom du inte i samma utsträckning behöver tänka efter hur långt du hade kommit. Du behöver bara läsa vad där står att du ska göra och göra det.

Eftersom det också blir mer påtagligt för dig att du kommer framåt, även om du inte får bocka av, känner du dig mindre frustrerad över de där distraktionsfyllda dagarna och troligen är du mer nöjd med dig själv och ditt arbete jämfört med tidigare.

Hur gör du?

Hur gör du för att känna att du får mycket gjort även då du egentligen har för mycket att göra? Lämna gärna en kommentar för att dela med dig av dina erfarenheter.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.