Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

28 juni

Inspiration för de många människorna


Datum: 2010-06-28 09:05

I gårdagens nummer av Göteborgs-Posten porträtteras min kollega och vän Navid Modiri - inspiratören, föreläsaren och göraren bakom bl a bloggen “365 saker du kan göra”, idébanken Idépedia och mötesplatskonceptet Sharea.

När det talas om att struktur hämmar kreativitet, är Navid ett gott exempel på att så inte är fallet. Kanske är det till och med tvärtom, att struktur är en förutsättning för kreativitet. Åtminstone i långa loppet.

(För att leka med begreppen skulle jag också säga att för att bibehålla en god struktur över tid, behöver du vara kreativ i denna föränderliga värld.)

Navid säger:

“Jag älskar att planera och förbereda mig - och att riva allt i sista sekunden. Jag tycker om struktur, titta dig runt: lådor för allting, lappar och anteckningsböcker som jag måste ha med mig.”

Det känner jag definitivt igen mig i. Får du mycket idéer och ofta, behöver du ha ett stabilt noteringsmedium för att fånga dem i (t ex en anteckningsbok som är lätt att alltid ha med dig) och en tydlig process för vad du gör med anteckningarna sedan, om det är viktigt för dig att utveckla fler av dina idéer än du skulle mäkta med om du bara skulle låta det “bli som det blir”.

Navid fortsätter:

“Just nu bygger jag upp mitt nästa stora projekt: idéhantering. Hur kan man skapa en bra process för att ta hand om idéer? ... Inspiration är den energi som tillförs en människa, som får henne att göra något. Jag vill underlätta den processen, göra den konkret och med samma genomslag som Ikea har haft för heminredning.”

I höst har jag glädjen och förmånen att föreläsa tillsammans med Navid i Uppsala (12/10), Sundsvall (14/10), Göteborg (11/11) och Stockholm (25/11), genom Lära för Livets försorg.

Du som av Navid vill lära dig en konkret process för idéhantering och av mig hur du gör för att på ett strukturerat sätt hantera alla nya idéer i en kaotisk vardag, kom till vårt och Lära för Livets seminarium “Bli en görare - Från idé till genomförande på tre minuter” i höst!

... och så några ord till från Navid:

“Jag vill att människor ska inse hur enkelt det är med förändringar, att man kan åstadkomma saker själv med små steg.”

Det var så sant som det var sagt.