STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

23 Jun

Hur två äggklockor får dig att fokusera på rätt sak


Datum: 2010-06-23 09:39 Kommentarer: 3 st

Du vet hur det kan vara. Du har en uppgift du verkligen behöver få gjord nu, men du seglar iväg på annat hela tiden.

Du kanske har skrivkramp eller tycker uppgiften är så tråkig att du har svårt att jobba fokuserat med den. Du kollar mail, är inne på Facebook, ringer någon för skojs skull, går och hämtar en kopp kaffe till och råkar hänga kvar vid automaten och småpratar en stund, läser tidningen på nätet, googlar något du kommer att tänka på och så vidare.

Du gör allt annat än det du egentligen vet är rätt sak att göra just nu.

Nu ska du få lära dig ett knep som har funkat varje gång för mig, när jag befunnit mig i dylika situationer.

Det kallas ”(10+2)*5”.

Det här behöver du

Skaffa två vanliga äggklockor. Om det är lätt att ändra nedräkningstiden på klockorna räcker det med en, men du kommer att lyckas bättre om du har två klockor.

Ett alternativ till en fysisk äggklocka är ett litet timerprogram på datorn, t ex widgeten “Tea timer”, som du finner här (http://widgets.yahoo.com/widgets/tea-timer).

Gör så här

  1. Nästa gång du ska göra något som känns jobbigt, arbetssamt, själsdödande, prestationsångestframkallande och som du drar dig för, ställ den ena klockan på tio minuter och den andra klockan på två minuter.
  2. Sätt igång tio-minutersklockan och börja jobba.
  3. När den ringer, sluta omedelbart att jobba och sätt igång två-minutersklockan.
  4. Gör nu i två minuter det du helst vill göra, bara för nöjes skull. Surfa runt, luta dig tillbaka och sov två minuter, kolla YouTube eller vad du vill, utom att jobba med det du drar dig för. Detta är viktigt. Om det är någon gång du ska vara din egen stränga chef, är det nu. De två minuterna ska vara njutningsfulla och ‘‘onyttiga’‘.
  5. När klockan ringer och två minuter har gått, slå på tio-minutersklockan igen och jobba i tio minuter.
  6. Ta två minuters rast och fortsätt så här.

Efter fem “10+2”-vändor har du jobbat fokuserat i femtio minuter och vilat i tio. Förmodligen har du fått mer gjort på den timmen än annars.

En oväntad men välkommen effekt

Som jag nämnde tidigare, använder jag ofta den här tekniken för att komma igång när jag är trögstartad. Lustigt nog har jag ännu inte gjort fem “10+2”-vändor i rad. Ungefär när jag ska ta rast den tredje gången, märker jag att jag blir smått besviken över att tio minuter redan gått och att jag hellre vill jobba vidare med det jag blivit varm i kläderna med.

Må så vara, mitt syfte är uppnått - jag har kommit igång med att göra det som är precis rätt sak att göra just nu.

Hur funkade det för dig?

Om du testar “(10+2)*5”-tekniken, kommentera nedan och berätta hur det fungerade för dig.

Blev det lättare? Var det inte din grej? Hur gör du istället?

Kommentera

Mathias Dahl

Mathias Dahl skriver:

#1 - 2010-06-23, 11:22

Skall testa detta. Att komma i gång är ett större problem för mig än att ha koll på vad som skall göras. Jag har testat några olika metoder innan, allt från GTD:s approach att bara skriva ner det första lilla hanterbara steget i en aktivitet till Mark Forsters current initiative (funkar bra!) och hans andra idéer (han skriver mer om prokrastrinering än vad David Allen gör) men det fungerar olika bra olika dagar. Tänk att man skall behöva lura sig själv för att få något gjort grin

Hanna

Hanna skriver:

#2 - 2010-11-30, 17:36

Så kul! Jag hittade den här bloggen idag, strax efter att jag för hundraelfte gången somnat på soffan när jag istället skulle plugga. Bestämde mig för att skärpa mig och införde något jag genast döpte till Hockey-metoden. Min fokuscykel är ungefär 20 minuter lång, alltså lika lång som en period i hockey. Så jag satte helt enkelt alarmet på mobilen till 20 minuter, pluggade fokuserat, tog 5 minuters slösurf, pluggade sen 20 minuter igen osv.. Resultatet? Samma som du beskrev ovan, efter ett tag kände jag mig besviken på att tiden redan var ute och då var ju målet nått!

(Det var alltså under en av dessa mikropauser som jag hittade den här bloggen :D)

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#3 - 2010-12-01, 19:43

Hanna: Strålande! Vad kul att du spontant kom på samma metod. Visst funkar det fint! /David

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.