STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

12 Sep

Hur rå data hjälper dig sluta tveka


Datum: 2012-09-12 12:00 Kommentarer: 0 st

Har du varit med om att du har dragit dig för att göra någonting, eftersom du befarar att det skulle vara obehagligt, att du skulle få kritik eller att något negativt skulle inträffa?Egentligen vill du göra det (eller snarare ha det gjort), fast du tvekar och skjuter upp det ytterligare en dag, eftersom du inte vill vara med om det du befarar.Nästa dag känns det inte särskilt mycket lättare, så uppenbarligen var framskjutandet inte medicinen du behövde.Har det också hänt dig att när du väl gjort den där saken, så har det inte blivit så illa som du trodde att det skulle bli? Personen du ringde blev inte arg och slängde på luren, det blev inte så mycket jobb som du först trodde eller det var faktiskt rätt kul att stå där och hålla det där föredraget.Ja, visst är det väl så att det sällan blir så illa som vi först tror?

Hellre verktyg än stränghet

Det skulle vara lätt att säga att det bara är att tänka positivt och att vi ska ta alla chanser att tänja våra gränser. Men, att säga åt mig själv på skarpen har åtminstone inte hjälpt mig i dessa situatiner.Jag hade inte kallat mig struktör om jag inte hade haft en förkärlek för att hitta en konkret metod, eller rent av ett verktyg, för att lösa dilemman som detta.För, om vi nu har svårt att komma ihåg att det vi befarar inte brukar slå in, så kan det vara schysst mot oss att visa svart på vitt hur det förhåller sig.Så, överbevisa ditt tvekande jag med statistik.

Gör så här

 1. Skapa ett nytt Excel-ark eller motsvarande
 2. Sätt första kolumnens rubrik till “Datum”. När du märker att du tvekar inför att göra någonting för att du har en farhåga att det kommer leda till något obehagligt, skriv här vilket datum det är.
 3. Som nästa kolumns rubrik skriver du “Vad är det du ska göra?”. I den här kolumnen fyller du alltså i vad du tvekar att göra, t ex “Jag ska ringa person X för att tala om ämnet Y.”
 4. Den tredje kolumnens rubrik sätter du till “Vad jag befarar är att…”. Här skriver du sedan t ex “... den jag ringer till ska bli arg för att jag ringer och stör, att jag ska få en avhyvling, att jag ska behöva skämmas för att jag har mage att ens tänka tanken och att hon sedan ska slänga på luren.”
 5. Gör nu det du tvekar inför, oavsett vad du befarar ska inträffa. Du vill ju veta hur det går och bli en erfarenhet rikare.
 6. När du är klar, sätt rubriken “Hur gick det?” överst i fjärde kolumnen. Här skriver du vad som hände. “Vi hade faktiskt ett rätt så trevligt samtal och jag är välkommen på möte om tre veckor.”
 7. Låt femte kolumnens rubrik vara “Hade du rätt?” och skriv “Ja” eller “Nej” till höger om det du befarade.
 8. Slutligen, skapa en sjätte kolumn och ge den rubriken “Om ja, kan du leva med det?”. Det behöver ju inte betyda katastrof om du skulle råka ha rätt i ditt befarande.
 9. Spara nu det här Excel-arket på ett lättillgängligt ställe under ett namn du lätt kommer ihåg, t ex “Befaranden.xlsx”.
 10. Fortsätt att lägga till rader närhelst du befarar något, gör det du tvekar inför och fyll i hur det gick.
 11. Lägg märke till hur många gånger du hade fel i din farhåga jämfört med hur många gånger du hade rätt.
 12. Om du vill, skapa ett stiligt stapeldiagram när du fått ihop några rader, så du får svart på vitt (eller kanske orange på grönt?) att du i fortsättningen inte behöver ta dina befaranden så mycket på allvar.

Ingen vidare fjärrskådare

Om du är som jag, kommer du nämligen ha fel oftare än rätt.När jag hade fått nitton nej och bara ett ja, slutade jag logga mina befaranden. Nu har jag gott om data som visar att jag inte är särskilt skicklig på att förutse obehagliga upplevelser. När jag idag tvekar om jag ska göra en sak på grund av en farhåga, vet jag att mitt omdöme förmodligen inte är att lita på.

Så, jag gör det ändå.

Hur gör du?

Hur gör du för att ändå lyckas göra saker du tvekar inför? Skriv gärna en kommentar nedan för att hjälpa andra sluta tveka inför det de är rädda ska hända.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.