STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

15 Nov

Hur lång tid tar det jobbiga, egentligen?


Datum: 2017-11-15 06:39 Kommentarer: 0 st

Det finns enkla eller roliga uppgifter vi kastar oss över så fort vi blir varse dem och det finns deras motsats - de där som vi tycker är oerhört tråkiga eller som känns så jobbiga att göra (varje gång, för ofta är de sådant vi ska göra regelbundet).

Steget att ta oss från det att vi kommer på att vi “borde” göra det till att vi gör slag i saken känns så långt och tröskeln så hög och nog är det lättare att först göra något kul och kort?

Vi tänker längre än vi gör
Många av de här gräsliga uppgifterna är dock inte särskilt omfattande. Understundom lägger vi mer tid på att tänka på att vi inte vill göra dem än vad de tar att slutföra.

De känns stora, men hur lång tid tar de egentligen? Tar vi reda på det och finner att det bara är fråga om 2 minuter och 24 sekunders arbete (förvisso ett tråkigt sådant, men likväl), nog är chansen större att vi trots allt biter ihop, gör ett ryck och får saken gjord.

Gör så här
Har du någon återkommande uppgift du ständigt tycker är förfärlig och som du tenderar skjuta framför dig, testa detta enkla knep:

  1. Nästa gång det är dags att göra uppgiften och du frestas skjuta upp den, gör den ändå och ta tiden - om inte annat bara för att få reda på hur lång tid det tar.

  2. Hur lång tid tog det?
    • Mindre än du trodde? Lägg märke till hur vetskapen om hur kort tid det tar påverkar din vilja att arbeta med uppgiften nästa gång det är dags.
    • Mer än du trodde? Jag förstår att det då är lätt att göra annat istället. Kanske kan du dela upp den i flera deluppgifter som är lättare att komma igång med och som du får bocka av oftare (och njuta mer av)?

Något för mig, kanske för dig
Den här tidtagarmetoden har jag inte hittat någon vetenskaplig evidens för att den fungerar, men den har hjälpt mig och andra i min närhet i situationer som dessa. Så, kanske skulle den hjälpa också dig? Det är tämligen riskfritt att testa och det enda du behöver är en tidtagningsfunktion, vilken du förmodligen har i en telefon på armlängds avstånd.

Hur gör du?
Hur gör du för att övervinna motståndet att göra sådant du behöver göra men inte vill? Har du något knep som hjälper dig? I så fall finns det många som skulle uppskatta om du delade med dig, exempelvis i en kommentar nedan. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.