STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

09 Nov

Ha inga nattgäster på kontoret


Datum: 2017-11-09 05:58 Kommentarer: 2 st

Då och då skriver vi lappar. När vi i ett telefonsamtal kommer överens om att vi ska göra något, noterar vi det kvickt på en gul lapp så att vi kommer ihåg det. När vi sitter och arbetar med en uppgift, slår det oss att vi inte får glömma att göra en annan sak så fort som möjligt, så vi skriver det på en lapp.

I vår idoga strävan att notera det vi har att göra på så få ställen som möjligt (helst ett enda) så att vi gör arbetsvardagstillvaron lättare för oss, kan vi då tänka att vi gör något man inte ska, att det är något fel att använda lappar och att det är ett tecken på att vi är osofistikerade.

Snabba lappar har sina förtjänster
Jag är av en annan uppfattning. När vi skriver en lapp under telefonsamtalet gör vi det för att det är det lättaste sättet just då att dokumentera något viktigt. Plitar vi ner det snabbt, håller vi full fokus på samtalet istället för att ta en pratpaus under det att vi klickar fram det rätta verktyget för vår att göra-lista.

Men, det avgörande är att vi tar hand om och gör oss av med de skrivna lapparna under dagens lopp. Det är när vi låter lapparna övernatta på kontoret som de börjar leva sitt eget liv - parallellt med den egentliga att göra-listan. Det är då de blir fler och fler och hamnar lite här och var. Det är då vi tappar den sköna överblicken över allt vi har att göra.

Ta bort är något annat än att ha gjort
Att göra sig av med en skriven lapp betyder inte prompt att vi måste hinna det vi skrev på lappen under dagen. Det innebär istället att vi skriver in informationen där den egentligen hör hemma (på att göra-listan, till exempel) och sedan kastar lappen.

Gör så här
Om du vill slippa att lapparna blir fler och fler i fortsättningen, ta för vana att flytta det du skrivit på dem till de rätta ställena så fort du har möjlighet - åtminstone innan du går hem för dagen.

Sporrar det dig, kan du sätta som mål att ha lappfritt när du kliver ut från kontoret varje dag den här veckan och om du lyckas med det, belöna dig själv generöst på fredag eftermiddag.

Bibehållen ro
När du gör dig av med lapparna varje dag och inte låter dem övernatta på kontoret, bibehåller du din goda översikt över allt du har att göra, eftersom du fortfarande har allt på få ställen (eller ett enda). Du får lättare känslan av att du har ryggen fri och att du inte missat något, vilket åtminstone för mig är alldeles obetalbart.

Hur gör du?
Följer du någon annan princip när det gäller dina lappar? Skriv gärna en kommentar och dela med dig. 

Kommentera

Per-Erik Ottosson

Per-Erik Ottosson skriver:

#1 - 2017-11-09, 09:18

Jag skriver alltid på Post-it lapp fotar av den sen så den hamnar i Evernote. Börjar alltid anteckningen med dagens datum, vad det gäller och vem jag samtalar med.

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2017-11-13, 09:27

Per-Erik: Det låter utmärkt, tycker jag. Då slipper också du “nattgäster”! smile //David

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.