STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

03 Apr

Hur du vet när du behöver mer struktur på jobbet


Datum: 2013-04-03 16:22 Kommentarer: 0 st

Struktur i all ära, men är det egentligen för alla? Är det ett måste att förbättra vårt sätt att arbeta? Är
god struktur verkligen ett självändamål? Nej, det är klart att det inte är.

Den goda strukturen är bara ett medel där målet är att ta oss och verksamheten dit vi vill på ett så enkelt och behagligt sätt som möjligt.Det är inte så att alla prompt måste bli superstrukturerade, men i mitt arbete med att hjälpa andra dithän, ser jag återkommande symptom som indikerar att mer struktur skulle göra susen.

Symptomen…

Känner du igen dig i något av följande exempel, kan struktur vara svaret.

Så, har något av det här hänt dig?

 • Du känner dig så överväldigad av allt du har att göra att du inte kommer igång med någonting alls.
 • Du bokar ett konferensrum för att jobba med en uppgift på egen hand, eftersom det är så mycket bröte där du vanligen sitter.
 • Du jobbar över mer än du skulle vilja.
 • Du missar ett möte.
 • Du är inbokad på flera möten på samma klockslag. Och, det är inte första gången.
 • Du sitter på ett avstämningsmöte och bävar för den kommande frågan om hur det gått med det du åtog dig senast, eftersom du inte jobbat någonting med det.
 • När du är ledig tänker du på jobbet, till exempel att du inte får glömma att ringa den där personen på måndag.
 • Din kund frågar dig “Hur gick det med det där du skulle skicka?” och det slår dig att du totalt missat det.
 • Du blandar ihop två av dina uppdrag, ringer en av kunderna för att diskutera en aspekt av samarbetet och kunden vet inte alls vad du talar om.
 • Du stresskör till ett möte och anländer med andan i halsen några minuter sen, då du kom på alldeles för sent att du om en stund borde vara någonstans som är flera stunder bort.
 • Du åker dit du tror du ska träffa en person, men det visar sig att personen ifråga numera har sitt kontor någon annanstans (jag erkänner, detta hände mig nyligen och jag har förfinat min mötesbokningsprocess sedan dess).

Gör så här

 • Oavsett om något av ovanstående skulle kunna vara ett exempel ur din vardag, vänd dig bort från datorn ett slag och ta en funderare.
 • Tänk efter vad som är den främsta orsaken till att du vill bli bättre på struktur och gör den riktigt tydlig för dig. Det kan vara en situation som inträffat eller ett återkommande symptom du vill rätta till. Det kan vara hur det känns för dig att komma till jobbet på morgonen eller återkoppling ni får från era kunder.
 • Om du vill, formulera det rent av i termer av “Jag vill skapa en bättre struktur i mitt arbete för att råda bot på att ...”.

…och boten

Ju mer precist du vet vad du söker (... lösning på), desto troligare är det att du finner (... ett tips som passar dig). Läs vad du kan finna, fråga de du möter, lyssna till dem som arbetar med ämnet och du ska se att du snart får idéer på hur du kan göra din vardag smidigare.

Hur gör du?

Vad behöver du förbättra när det gäller din och/eller din verksamhets struktur? Kommentera mer än gärna och berätta.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.