STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

27 Mar

Fyra sätt att arbeta snabbare


Datum: 2013-03-27 11:00 Kommentarer: 0 st

När vi har alldeles för mycket att göra i relation till den arbetstid vi har till förfogande, är naturligtvis en strategi att helt enkelt göra färre saker, det vill säga prioritera bort en del av våra uppgifter (till exempel delegera dem till någon annan).

Men, vad gör vi om vi inte har några kollegor att delegera till? Tänk om de kollegor vi har själva har mer att göra än de mäktar med? Om allt vi har att göra är viktigt och vi inte vill prioritera bort något (med bibehållna mål)?

Mindre jobb, samma resultat

Vi gör det vi gör snabbare.

Utför vi uppgifterna med högre hastighet, hinner vi fler på samma tid. Blir du stressad av det här resonemanget och ser inre bilder av dig själv som Charlie Chaplin vid det löpande bandet i Moderna tider, tänk istället att allt det här handlar om att behöva jobba mindre och ändå få samma resultat som tidigare.

Gör så här

Här är fyra sätt att göra uppgifter snabbare.

  1. Automatisera - Skapa makron och enkla program som utför arbetsmoment du gör ofta, så du bara behöver “trycka på en knapp”. Använd till exempel Visual Basic for Applications och inbyggda makron om du arbetar i Windows-miljö och Apple Script respektive Automator om du är Mac-baserad.

  2. Semiautomatisera - Skriv checklistor på uppgifter som är återkommande. Du får visserligen göra jobbet själv, men du vinner tid genom att slippa dra dig till minnes hur du brukar göra. Öppna checklistan och gör vad där står. Du kan vara säker på att du gör på samma sätt varje gång (det beprövade sättet; se punkt fyra nedan) och du kan vila i arbetet istället för att anstränga dig på egentligen ganska triviala uppgifter.

  3. Träna på utförandet och tävla mot dig själv - Om du liksom jag motiveras av att förenkla hela tiden, bestäm dig för att bli snabbare på en specifik uppgift. Ta tiden på hur fort du kan göra den och logga dina tider i ett kalkylblad. Gör ett diagram som tydligt visar hur du blir snabbare och snabbare. Ta hem segern och fira ordentligt när du kommer ner under din drömgräns!

  4. Finslipa processerna - Ha ett vaksamt förhållningssätt till hur du arbetar. Leta efter onödiga moment, väntan och krångliga steg. Förfina dina processer genom att ta bort steg, flytta om ordningen på moment och gör mallar så du slipper uppfinna hjulet om och om igen. Rita processen som ett flödesschema (så du har något konkret att arbeta med) eller som en enkel checklista.

Fler saker eller mer ledig

Om vi arbetar idogt med att snabba upp utförandet av en handfull av våra vanliga uppgifter, får vi mer tid till vårt förfogande. Den tiden kan vi använda till att göra fler saker eller till att vara mer lediga (eller arbeta i lägre tempo med andra uppgifter).

Att lägga onödigt lång tid på de uppgifter vi har är slöseri, såvida vi inte njuter av att jobba långsammare (och vi blir hänvisade till att göra färre saker för att ha en rimlig arbetsbelastning).

Hur gör du?

Vad är ditt bästa knep för att arbeta fortare? Skriv en kommentar och dela med dig av dina erfarenheter.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.