Hur du väljer en uppgift du hinner med
Datum: 2012-01-25 11:00
Du som har valt att ha dina att-göra-uppgifter på ett och endast ett ställe, d v s i en enda att-göra-lista, kommer att ha en tämligen omfattande sådan.
Än längre blir den om du ser till att det som du formulerat som att-göra-uppgifter är sådant du kan göra i en ansats, snarare än som du behöver arbeta med över lång tid innan du kan bocka av.
Ändå är det précis det jag rekommenderar.
Alternativen, att ha att-göra-uppgifterna spridda på många ställen, eller att ha allt i huvudet, är så mycket värre.
Samtidigt lever vi i en vardag där vi behöver omprioritera ofta, eftersom det dyker upp saker ideligen. Dessa “saker” behöver vi sätta i relation till det vi redan har att göra, för att avgöra vad vi ska prioritera först.
Dela in i kategorier
Det är inga problem att du har en lång lista med många att-göra-uppgifter på, så länge som du flitigt nyttjar möjligheten att dela in den i kategorier.
Jag har tidigare i Klart! skrivit om nyttan att kategorisera efter kontext, d v s i vilken situation du behöver vara för att kunna göra uppgiften (på jobbet, hemma, vid datorn et c). Det är också värdefullt att kategorisera uppgifterna efter vilka projekt de är en del av.
Och, vet du, här kommer en kategoriseringsmöjlighet till.
Hur lång tid tar det?
Om du vill, kan du dessutom kategorisera att-göra-uppgifterna efter hur lång tid de tar att göra.
Om du har angett på varje uppgift hur lång tid den tar, kan du välja att bara se de uppgifter du skulle hinna slutföra, när du har en stund över. Du slipper se de uppgifter som är för stora och som du bara blir stressad av att se att du inte hinner “nu heller”.
Om du känner för att snabbt kunna bocka av några att-göra-uppgifter efter att du under hela dagen arbetat med en riktigt rejäl, långdragen uppgift, leta efter 5‑minutrarna. Om du har en lång flygning framför dig, då du vet att du kommer att vara ostörd, välj bland de uppgifter som tar mer än en timme (och som har kontexten “vid datorn”).
Gör så här
- Bestäm dig för vilka tidsintervall du vill använda. Välj inte för många olika, utan höfta till med t ex 5 minuter, 15 minuter, 30 min, 1 timma, 2 timmar.
- Bestäm dig för hur du ska markera upp uppgifterna med tidsåtgången på ett enkelt sätt.
- Gå igenom din att-göra-lista och markera uppgifterna efter hur lång tid du tror att de tar att slutföra. Om du tycker att det verkar arbetssamt att gå igenom hela listan, strunta i det och börja istället ange uppskattad tidsåtgång på de nya uppgifter du lägger till på listan från och med nu. Enda konsekvensen är att du kommer att behöva prova denna metod under längre tid innan du kan avgöra fullt ut om den är något för dig.
- Lägg märke till hur förvånansvärt många uppgifter som troligen tar riktigt kort tid att genomföra (om du har sett till att dina att-göra-uppgifter är sådana du kan slutföra i ett lagom stort steg, det vill säga).
- När du har en halvtimma över, välj bland uppgifter som tar 30 minuter eller kortare att slutföra. Om du har din lista digitalt, filtrera efter tidsåtgång 30 min, 15 min eller 5 min, så slipper du se uppgifterna som tar längre tid.
Välj rätt uppgift snabbare
Anger du hur lång tid varje att-göra-uppgift troligen tar, kommer du snabbare kunna välja en sak du kan göra, när du bara har en stund över. Du kan slippa se alla de uppgifter du ändå inte hinner göra nu. Därmed kommer du att känna dig mindre stressad i onödan.
Du kommer att lättare kunna välja uppgift efter vad du känner för just nu. Ibland vill du snabbt komma framåt, ibland vill du fördjupa dig i en riktigt mastig utmaning. Du får ett mer sanningsenligt perspektiv på det du har att göra i att-göra-listan. Du kommer att få lättare att få gjort uppgifter du skjutit upp ett tag, då du ser att de bara skulle ta fem minuter att göra, bara du satsade de fem minuterna på att göra dem.
Visst är det väl värt att prova?
Hur gör du?
Hur gör du för att snabbt hitta rätt uppgift att hugga tag i, av alla dina att-göra-uppgifter? Lämna en kommentar och avslöja hur du gör.