STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

13 Nov

Hur du håller inbokad tid för dig själv fri


Datum: 2013-11-13 09:57 Kommentarer: 0 st

När vi har arbete att göra som kräver vår fulla koncentration, är det värdefullt att då och då boka in tid för oss själva (med stängd dörr och avstängd telefon).

Men, många av oss har alltför lätt att boka av den inbokade egentiden så fort vi får frågan om vi kan ta ett möte just den förmiddagen. Så, vi tar bort noteringen “Egentid” i kalendern och går på möte. Det vi hade tänkt att göra gör vi under några sena kvällar istället och det är inte särskilt angenämt och inte blir kvaliteten av högsta klass heller.

Tänk om vi värderade vår tid för oss själva högre och mer än idag stod fast vid vad vi planerat? Visst skulle det ge oss mer arbetsro?

Kanske är en sådan vaneförändring inte gjord i en handvändning. Är det inte skönt att få hjälp på vägen?

Gör så här

Här är fyra knep att ta till för att lättare hålla fast vid din planerade tid för dig själv (och dina arbetsuppgifter).

 1. Boka något som är svårt att boka av.

  Boka någon expert för att hjälpa dig den dedikerade tiden eller boka in dig på ett konferensrum på ett hotell. Det kvittar vilket, men om det kostar en slant att boka av ett externt åtagande med kort framförhållning, lär du lättare hålla din ursprungliga plan.

 2. Konkretisera för dig själv vad konsekvenserna av att skippa den egna tiden blir i förlängningen, om du ofta låter den inbokade egentiden stryka på foten.

  Troligen blir en konsekvens att du får gjort det som andra vill ha av dig före det som du själv driver och ansvarar för. Du tenderar att lösa de kortsiktiga problemen framför de långsiktiga utmaningarna.

  För att tydliggöra nyttan nu och framöver, ta till exempel ett blankt blad och skriv på det “Ostörd tid för mig själv är värdefullt, eftersom ...” och så vidare. Fortsätt med så många orsaker (“eftersom ...”) som du kommer på. Spara bladet där du har det lättillgängligt närhelst du behöver bli stärkt i att det är OK och till och med önskvärt att arbeta mol allena då och då.

 3. Skapa en tröskel för att boka av den egna tiden som är högre än din tendens att räkna bort din egen viktighet.

  Ge dig själv ett bötesstraff om du bokar av inbokad tid i avskildhet. Bestäm med dig själv att du ska skänka X kr till en välgörenhetsorganisation varje gång du bokar av egentid. Eller, låt en avbokning resultera i 50 armhävningar på plats och ställe. Det är helt OK att boka av, men det kostar dig - i pengar eller i svett.

 4. Berätta för kollegorna att du är medveten om att du ibland lätt kör över din egen planering när de frågar dig om något.

  Be dem hjälpa dig i din strävan att prioritera mer korrekt genom att vara vaksamma på om du alltför fort kommer till undsättning. “Fråga mig om det verkligen är säkert att jag har tid och inte har något annat, något viktigare, att göra nu.”

Göra plats för dig själv möjliggör mer

Fullföljer du din strävan att arbeta ostörd med jämna mellanrum, kommer du att få fler av dina viktiga, långsiktiga uppgifter gjorda med bättre framförhållning än idag. Du känner dig mindre stressad och mer förnöjd, vilket är en synnerligen angenäm känsla.

Verksamheten gynnas av att du prioriterar mer medvetet och systematiskt istället för att bli uppslukad av alla på uppstuds-uppgifter att slutföra.

Hur gör du?

Hur gör du för att behålla dina egentid-timmar, även när din kalender är späckad och mötesförfrågningarna många? Skriv gärna en kommentar!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.