STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

19 Feb

Hitta något där det inte är


Datum: 2019-02-19 08:15 Kommentarer: 0 st

När allt klaffar i vårt arbete har vi tillgång till det vi behöver för att arbeta med våra uppgifter precis när vi behöver det. Vi tittar där vi tror att det finns och där ligger det. Allt går som smort och snart är uppgiften klar. När det är så, känner jag mig rapp, snabb i vändningarna och i det närmaste oövervinnerlig.

Det är inte här

Så är det emellertid inte alltid. Ibland finns något inte där vi letar, fast vi trodde det. Eller, då och då behöver vi något som vi vet finns på alldeles rätt plats, men det är långt bort ifrån där vi är just nu (digitalt eller fysiskt) och det kräver ansträngning att få fatt på det. I bägge fallen hindras vi i vår sköna framfart.

Bara en liten bit bort

Tänk om vi i varje stund kunde ha det vi behöver för det vi ska göra just nu på lättgreppat avstånd? Vi skulle då snabbt och i bara ett moment nå det som hjälper oss att slutföra det vi har för handen.

Även om vi inte har precis allt omkring oss hela tiden, kan hänvisningar, hyperlänkar och genvägar snabbt ta oss till rätt plats - även om vi först är någon annanstans. Lika mycket som de faktiska verktygen för detta, till exempel länken på webbsidan och genvägen i Utforskaren, är det själva principen jag menar: att vi placerar något någonstans som hjälper oss till ett annat ställe så lätt som möjligt.

En välkommen tillrättavisning

Jag vet inte hur du gör, men jag skulle definitivt kunna använda den sortens knep mer än vad jag gör idag. Vi skulle till exempel kunna:

  • sätta en liten skylt där vi letat på fel plats efter något mer än en gång som upplyser oss om vad saken ligger istället
  • lägga en genväg i Utforskaren eller ett alias i Finder i den mapp där vi förgäves letar efter något vi vid närmare eftertanke vet ligger någon annanstans
  • skriva URL:erna till de webbsidor vi har nytta av när vi ska göra något vi gör då och då i den återkommande uppgiftens noteringsruta i vårt digitala listverktyg
  • ... eller något helt annat

Gör så här

Den här veckan, om du vill, bär med dig en tanke om och håll utkik efter ställen där det skulle underlätta att ha en hyperlänk, en genväg eller en hänvisning. Det kan vara för dig själv eller för andra som frågar dig om var något finns oftare än du önskar.

Kommer du på ett ställe, skapa hänvisningen direkt eller skriv en att göra-uppgift om att du ska göra det, så du lägger till detta på samma ställe där du ser allt annat du också har att göra.

Fortare funnet

Använder du genvägar, hyperlänkar och hänvisningar har du i det närmaste tillgång till saker också där de inte är. Du behöver inte dubblera information bara för att ha den tillgänglig på två eller flera ställen och du får snabbare tag i det du söker utan att lägga onödig tid på att leta. Blir du av en skylt upplyst om var något egentligen finns då och då, kommer du tids nog också lära dig var det är och du letar då på rätt plats från början.

Hur gör du?

Var skulle du ha nytta av en hänvisning, en genväg eller en hyperlänk som du inte tänkt på tidigare? Skriv gärna en kommentar och berätta, och kanske inspirera mig eller andra läsare. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.